Масло - имитация на масло установиха в пет от 10 проби на различни марки, произведени в България. Данните за пробите в чистото масло бяха представени по време на пресконференция на Асоциация "Активни потребители".

Пробите са взети през август от склад за хранителни продукти в Несебър и обект в Бургас. В тях вложените мазнини са между 40-67%, останалото е вода и хидрогенни мазнини.
Тревожното е, че фирмите, които показват отклонение, са същите, които са били с отклонение през 2015-та и 2017-та. Така най-лесният за изготвяне продукт, който трябва да съдържа 80% мазнина в пет от пробите се оказва нещо друго, но не и чисто масло.

От асоциацията информират, че в много от страните въпросните хидрогенни мазнини вече са забранени, а в други - това предстои да бъде направено. Сергей Иванов от Центъра по биология на храните коментира, че в България, за съжаление това е един от основните подходи за намаляване на цените на продуктите.

В три от марките е установено и наличието на забраненото вещество натамицин. Той сравни употребата му със скандала с фипронила. Тъй като на практика се влага забраненото вещество - Е 235, което се използва като противогъбично и противоплесенно средство. "Когато се сглобяват продукти, в които има много вода, те имат нисък срок на трайност, защото водата стимулира развитието на различни плесени", обясни Иванов.

Веществото е забранено за влагане в кравето масло в страните от ЕС. "Става въпрос за незаконно използване на химично съединение", коментира още той. Съветите, които отправят към Българска агенция по безопасност на храните е да се забрани използването и влагането на хидрогенирани мазнини. Да се криминализира влагането на незаконни съставки в храната, какъвто е натамицинът.