Правилната и навременна диагностика са едни от най-важните фактори за успешно лекуване и последващи намеси. Без точното разпознаване и контрол на рисковите фактори, няма как да се говори за успешна превенция и намаляване на смъртността от сърдечно-съдови заболявания. С непрестанното развитие на медицината и технологиите все повече пациенти получават адекватно лечение и биват спасени от летален край.

Тази и много други важни теми се обсъдиха на ключовия за годишната програма Национален конгрес по интервенционална кардиология. Четиридневният конгрес се проведе от 9-ти до 12-ти ноември, в Гранд Хотел Пловдив. Събитието се отрази с наситена програма и висока посещаемост от над 300 души.

Конгресът се организира от Българското дружество по интервенционална кардиология с цел не само да се превърне в арена за обмяна на опит, успешни практики и теоретични познания, а и да предостави възможност на посетителите да се запознаят с най-модерната медицинска техника и разработки в сферата.

Над 20 от най-големите производители на кардиологична апаратура, медикаменти и консумативи взеха участие в изложението на събитието, сред които и международната компания БТЛ Индъстрийз, чието производство е локализирано в България. Фирмата е сред водещите производители на медицинска техника в световен мащаб с множество международни отличия и награди за принос в развитието на медицинското оборудване.

По време на изложението БТЛ представи част от своите разработки за анализ и диагностика, като сред тях бе и иновативният софтуер BTL CardioPoint SDS. Той се бори с опасния синдром на внезапната смърт (Sudden Death Syndrome), който протича най-често безсимптомно и настъпва неочаквано като води до фатален край. Най-често жертви са хора, подложени на по-голямо физическо натоварване, както и малки деца, като само в България заболяването отнема живота на 20 души годишно, а в световен мащаб тази цифра стига няколко хиляди. Благодарение на софтуера на БТЛ, диагностицирането на това заболяване и предотвратяването на фаталния му край е възможно само в рамките на едно ЕКГ изследване.

В конгреса и програмата взеха участие и повече от 10 чуждестранни гост- лектори, световно признати в кардио средите, които споделиха своя опит с българските си колеги и проведоха обучения за млади кардиолози.