Ако говорим за мерки, които са като дистанция, дезинфекция и маски, най-вероятно ще се върнат по-късно през септември месец. Септември или октомври месец ще има нов вариант на вируса. Това заяви пред БТВ съветникът на премиера по здравните въпроси проф. Радка Аргирова.

Тя е притеснена от скритата заболеваемост, тъй като хората не могат да свикнат с това, че щом имат неразположение, трябва да се обърнат към лекар", изтъкна проф. Аргирова. 

Ню Йорк повиши нивото за COVID до високо, настоява за носене на маски

Ню Йорк повиши нивото за COVID до високо, настоява за носене на маски

Очаква се пикът на сегашната вълна да не продължи дълго, ако жителите следват насоките

Тя обясни, че ръстът на случаите на коронавирус се дължи на съвсем различен вариант на Омикрон. Този вариант протича леко, но заразява силно, като всички мерки, които се предприемат, трябва да са против заболяването. Стратегията на вируса е да оживее и да се разпространява, а това е най-възможно там, където няма резистентност от страна на организма, поясни проф. Аргирова. 

От МЗ препоръчват втори бустер иРНК ваксина срещу COVID-19

От МЗ препоръчват втори бустер иРНК ваксина срещу COVID-19

За пълнолетни граждани

При новия подвариант симптомите са по-малко загуба на вкус и мирис, а втрисане, силно главоболие, силна умора. Малко по-дълго се влачи новият подвариант на коронавируса - може да минат и две седмици, докато човек се възстанови, уточни тя.

Съветникът на премиера по здравните въпроси призова хората, които не са се ваксинирали, да го направят, включително и да си направят втори бустер с четвърта доза. 

123-ма новозаразени и 101 излекувани от коронавирус

123-ма новозаразени и 101 излекувани от коронавирус

Няма починали, а 13 души са се ваксинирали

По думите ѝ вирусът ще се изменя, ще еволюира, "въпросът е не му позволяваме да заразява".

За маймунската вариола, проф. Аргирова заяви, че не е проблем малкият брой заразени с маймунската шарка. Случаите леко протичат. Световната статистика към настоящия момент дава хиляди случаи, но смъртните случаи е само един единствен, каза вирусологът.

Тя увери, че до епидемия от маймунска шарка няма да се стигне.