Ню Йорк повиши нивото на тревога за Covid-19 до високо на фона на нарастващия натиск върху здравната система, съобщава "Блумбърг".

Насоките по време на високо ниво на тревога насърчават нюйоркчани да носят маска за лице във всички обществени закрити помещения и претъпкани места на открито. Кметът Ерик Адамс каза в понеделник, че не е на път да възстанови изискването за маска.

Нивата на предупреждение отчитат случаите, приетите в болница и процента на стационарните легла, заети от пациенти с Covid-19. В началото на май градът премина към средно ниво на тревога от ниско, след като надхвърли 200 нови случая на 100 000 души за период от седем дни.

Към 13 май новите случаи са 292. Високо ниво на тревога се задейства, когато новите приети в болница за седем дни надхвърлят 10 на 100 000 и процентът на болничните легла с персонал, заети от пациенти с Covid, е по-голям от 10%, според насоките на Центрове за контрол и превенция на заболяванията в САЩ.

Новите приеми са 9,8 на 100 000 и се увеличават към 13 май, докато 4,14% от леглата са заети от пациенти с Covid.

Градският здравен комисар Ашвин Васан каза, че очаква пикът на сегашната вълна да не продължи дълго, ако жителите следват насоките.

Ей Би Си: Над 300 000 души в САЩ можеха да са живи, ако бяха ваксинирани срещу Covid

Ей Би Си: Над 300 000 души в САЩ можеха да са живи, ако бяха ваксинирани срещу Covid

За отказващите ваксинация, "тези цифри са ярко напомняне за ефективността на ваксините"