Все още няма одобрена ваксина срещу коронавируса. Екип на здравното министерство работи с представителите на фирмите производители, които да представят цялата необходима информация, свързана с ваксините, за да се направи информационна кампания. Това обясни здравният министър проф. Костадин Ангелов на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

България ще получи количествата ваксини, които е заявила, увери той и посочи, че доставките на ваксините са свързани с предстоящото издаване за разрешението за употреба, обясни и директорът на Изпълнителна агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

До 1 месец ще има противопоказания на листовките за ваксините. Голяма част от нежеланите реакции се случват до няколко седмици, а проследяването на лекарствената реакция се следи до 1 година.

Твърденията, че ваксината е направена много бързо и ще крие рискове за живота и здравето на хората са неверни. Бързината и готовността на изследователите проф. Ангелов обясни с това, че има втора версия на коронавируса от 2003 г. и от тогава фирмите работят по създаването на ваксина, която да атакува коронавирусите. 

Ваксината преминава всички необходими изпитания, всички фази на клинични изпитвания, както и отговаря на всички изисквания, които да гарантират безопасността й, одобрени тогава от Европейската агенция по лекарства, за да бъде пусната в употреба във всички страни, поясни здравният министър.