С промени в Закона за здравеопазването Националният рамков договор между Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса, Българския лекарски съюз и Българския зъболекарски съюз, ще се подписва на всяка година, а не както е към момента - през две. Това заяви на брифинг в подопечното си ведомство здравният министър Христо Хинков.

"Имам намерение да предложа подписването на Националния рамков договор да става всяка година, както беше преди време и това да става заедно с приемането на бюджета на държавата", каза той.

Зад намерението да се измени законът в тази посока застават всички заинтересовани страни.

С текущата актуализация на договора целта е да се предоставят повече и по-добри услуги на пациентите. По-сериозно прекрояване обаче се очаква догодина.

"Това бе един дълъг процес, миналият рамков договор продължи повече от очакваното - 3 години, заради ковид пандемията. Преговорите по него продължиха цяла година - от септември м.г. (...) С увеличението на бюджета за НЗОК през миналата година, веднъж с 25% средно и веднъж с 8% за всички (клинични пътеки), практически увеличението на бюджета за доболнична помощ бе предварително изконсумирано", каза председателят на лекарския съюз д-р Иван Маджаров.

"Миналата година, въпреки 7-процентното увеличение на доболничната помощ, общото увеличение на цените беше 32%. (...) Ако можем да постигнем и за следващата 2024 година увеличение с 25% средно за клиничните пътеки, би било добре", отговори на въпрос на News.bg Маджаров.

Здравният министър Хинков отказа да влезе в подробности относно скандала със съветника на министъра на отбраната Тодор Тагарев и член на "Да, България" Мустафа Емин.

"Това е извън моята компетентност, нямам отношение към това, че някой гражданин е ползвал моето име в яда си, или в не знам какво си, в ситуация на напрежение. От нищо се прави нещо и се търси някакъв скандал", заяви шефът на здравното ведомство.

Новостите в Националния рамков договор 2023-2025:

  • Има сериозен ръст на цените на извънболничната помощ. Средното увеличение за първичната извънболнична помощ (ПИМП) е 24%, а в специализираната извънболнична помощ (СИМП) - 22%. Първичният преглед вече ще бъде на цена от 40 лв. или увеличение от 6 лева, а вторничният нараства с 2 лв. и вече ще бъде 15 лв. Новата цена на първичния преглед при педиатър е 42 лв. Ръст има с 5 лева и на прегледите по диспансерно наблюдение и вторичните прегледи по майчино здравеопазване.
  • Всички медицински дейности в първичната и специализираната извънболнична помощ през годината ще бъдат преизчислени по новите цени.
  • Няма лимит в направленията, които личните лекари издават на диспансеризираните пациенти за специалист.
  • От 1-ви септември влиза в сила увеличението в медико-диагностичните дейности (МДД). Средният му размер е 14 на сто, като например в образната диагностика и клиничната патология нарастването е с 20 на сто. През септември 2022 г. медико-диагностичните дейности също бяха увеличени средно с 18 на сто.
  • В болнична помощ цените остават без промяна. Те бяха увеличени през 2022-ра година на два пъти - средно с 25% през месец април и още с 8% за всички клинични пътеки през септември. През изминалите три тримесечия е изплащана надлимитна дейност в размер на 120 млн. лв и по този начин предварително е използван ресурс от увеличението на бюджета за болнична помощ.
  • Личните лекари няма да са длъжни да оповестяват на видно място личните си мобилни телефонни номера, но ще трябва да има посочен телефонен номер на лекарската практика,
  • В новия договор е болниците да могат да "прехвърлят" до 10 процента от леглата си от една клиника в друга от същия тип.
  • Приемащ лекар в болница вече ще може да бъде и без специалност.