"Тази година ще наблюдаваме много сериозна грипна вълна и трябва да вземем всички мерки да се предпазваме. В последните две седмици се удвоява броят на пациенти с остри респираторни заболявания. Към момента е най-висока заболяемостта при децата от 0 до 5 години, следвани от тези на възраст от 5 до 15 г. Затова са препълнени детските отделения."

Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова пред БНР.

Учениците в Бургас и Шумен излизат в грипна ваканция

Учениците в Бургас и Шумен излизат в грипна ваканция

Заповед за обявяване на дните за неучебни е издадена от министърът на образованието

Тя посочи, че средната заболеваемост за страната е 52 на 10 000 души, а при децата - около 450 на 10 000. "Важно е да направим всичко възможно да предпазим децата. Съществен момент е пазенето им в детските ясли и градини, също и в училищата. Когато се стигне до симптоми, тъй като децата доста бързо се влошават, важно е да се обърнем към личния лекар. Да се направи тест, за да се знае за какъв вирус става въпрос", допълни проф. Христова.

Онлайн обучение при грипна ваканция - ще решава МОН

Онлайн обучение при грипна ваканция - ще решава МОН

Няма достатъчна наличност на противогрипни ваксини

"В момента детското отделение е пълно. При нас се лекуват деца от 0 до 18 години. Повечето от приетите деца са в кърмаческа възраст и до 5 години", информира шефът на Детското отделение в болницата в Ловеч д-р Добринка Стойчева, цитирана от националното радио. По думите й изследване на РЗИ на случайно избрани деца в отделението, показва, че три от тях са с грип тип H1N1, едно е с респираторен синцитиален вирус, а при другите не е бил изолиран никакъв вирус.

Ръст на случаите на грип и липса на лекарства отчитат в Ямболско

Ръст на случаите на грип и липса на лекарства отчитат в Ямболско

РЗИ очаква да се наложи обявяване на епидемия другата седмица