"Не бива да забравяме, че вероятно ще следва и друга вълна на епидемията и трябва да имаме готовност".

За това предупреди пред БНР епидемиологът проф. Мира Кожухарова.

Тя подчерта, че в момента има спад и това е добре.

"От една страна това е резултат на естествения ход на епидемичния процес, който е в комбинация с противоепидемичните мерки", обясни проф. Кожухарова и изказа мнение, че в момента могат да бъдат разхлабени ограничителните мерки, което не означава, че след известно време няма да има нужда отново да се вземат мерки - при следваща пандемична вълна. 

"Всички да имат наум, че пандемията не е приключила", подчерта тя.

По думите на епидемиолога ваксинацията в страната върви по график, но изрази безпокойство за времето, когато ще бъдат получени много по-големи количества ваксини и ще бъдат имунизирани възрастните хора и хората с хронични заболявания. 

"В този период се предполага да бъдат ваксинирани около 2 млн. души. Не съм наясно как ще бъде организирана тази имунизация, за да стане ефективна и бързо. Поемането на цялата задача от общопрактикуващите лекари ми се струва много тежка за тях и неефективна в крайна сметка. Мисля, че би трябвало да се направят специални много големи имунизационни центрове, в които да бъдат ваксинирани много хора едновременно", допълни Кожухарова. 

Епидемологът постави въпрос защо не се издава документ на хората, които са преболедували Covid-19, а само на имунизираните. Според нея липсват валидни медицински причини за изискване за имунизационен паспорт или за ваксинация срещу Covid-19.