Като много либерална определи Националната здравна карта проф. Генчо Начев, директор на болница "Св. Екатерина".
"Самият факт, че тя позволява повече легла, отколкото са използвани миналата година, значи говори, че е много либерална", заяви проф. Начев пред БНТ. Според проекта се предвижда намаляване на броя на леглата в болниците с около 6 хиляди.

Очаква се на днешното заседание на Министерския съвет Националната здравна карта бъде обсъдена и предложена за приемане.

БЛС скочи срещу Националната здравна карта

БЛС скочи срещу Националната здравна карта

Лекарското съсловие очаква новата здравна карта да бъде оспорена в съда

Проектът на Здравната карта бе обявен от ведомството на Кирил Ананиев в средата на април. С него се предвижда намаляване ссе от 38 803 легла в болници в цялата страна, те да бъдат намалени на 32 913.

През 2017 година са използвани общо над 24 700 легла и Здравното министерство предвижда резерв от 30%, стана ясно от думите на Начев. Според него Здравната карта предвижда повече легла, отколкото са необходими.

Здравната карта ще бъде критерий по който Здравната Каса ще сключва договори с болничните заведения по области. Крайно време е да се приеме Национална здравна карта въпреки съпротивата, която вече се чува от различни места, каза проф. Генчо Начев.

Целта на Здравната карта е да има равномерно разпределение особено на високотехнологични медицински услуги в цялата страната, а не да е съсредоточена в няколко града.

Според проф. Начев парите в здравеопазването не може обективно да се каже дали са много или малко, защото прогресивно се увеличават всяка година, но не се вижда никакъв ефект от това.

Директорът на болница "Св. Екатерина" спомена и недостига на кадри в определени медицински специалности. Според него трябва да се съобрази и дали не са много звената, в които са необходими съответните специалисти.