Българският лекарски съюз и Националното сдружение на общините в България не подкрепиха националната здравна карта, която бе приета на 29 май. Двете организации категорично отхвърлиха картата и днес напомнят за това свое решение.

Председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев коментира, че съществуващите диспропорции в параметрите на новата здравна карта са прекалено очевидни, за да бъдат подминати.

Ананиев успокоява, че здравната карта не закрива легла

Ананиев успокоява, че здравната карта не закрива легла

На 45% от населението се осигурява поне по една хоспитализация

"Националната здравна карта не следва да бъда рестриктивен инструмент за пациенти и лечебни заведения, а подход за анализ потребностите на нацията от лечение по области и база за проследяване здравния статус на държавата по региони", допълва д-р Грозев.

Объркана философия и предпоставки за лимитиране и едностранчиво бюджетиране на системата, виждат от БЛС в новата здравна карта.

С Националната здравна карта болниците ще подписват анекси

С Националната здравна карта болниците ще подписват анекси

Очакванията на Ананиев са НРД за 2019 г. да отрази НЗК

"В дългосрочен план на изпълнение, този вариант на здравна карта ще доведе до крайна невъзможност за развитие на иновативна медицина и отлив на кадри от болничното здравеопазване", акцентира Грозев. БЛС смята, че не е ясно как са подготвени предложенията в проекта на здравната карта. Проектът не е изработен и разглеждан по същество от сформираната Национална комисия за изработване на националната здравна карта.

"Имаше две заседания за коментари от национална комисия по вече подготвения от екипа на МЗ проект на здравна карта, което по същество е неизпълнение на предварително заложените функции на същата комисия за изработване на картата", това информира коментира д-р Павлова, зам.-председател на БЛС.

Горанов и Ананиев да измислят заплатите на медиците в Ловеч и Враца, настоя Борисов

Горанов и Ананиев да измислят заплатите на медиците в Ловеч и Враца, настоя Борисов

Министрите имат 2 дни да предложат на премиера механизъм

Липсват отразени анализи на областните комисии, които отговарят за изготвяне на областни здравни карти, твърдят от БЛС.

"Самият министър казва, че до няколко месеца ще предложи абсолютно нов модел на здравеопазване, който ще наложи промени в здравната система. Поради тази причина от БЛС предложихме да удължим срока за приемане на картата, за да може тя да бъде адаптирана към новата стратегия и да изпълни със съдържание функцията си. Сега ще трябва да се случи обратното - новият модел да се нагажда към новата здравна карта, която очевидно не е напълно завършена и удовлетворителна за хората", акцентира д-р Грозев.

Участниците в одобрението на здравната карта били срещу този вариант още в началото. От БЛС предложили промени за минимизиране на диспропорциите.

Мнението на организацията на лекарите е, че варианта на тази здравна карта и акта на приемането му ще бъде оспорен по съдебен път.