Да се промени методът на финансиране на клиничната пътека за COVID 19 и да има равномерно финансиране на болниците. Това обсъдиха представители на Българска Болнична Асоциация (ББА) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), съобщиха от ББА.

От Болничната Асоциация припомнят, че са сезирали още през декември Здравната каса в лицето на нейния директор проф. Петко Салчев за размера на разходите при лечение на COVID. Не е имало разговор по темата.

Признават антигенните тестове за COVID-19 при плащане на клинични пътеки № 39, 48 и 104

Признават антигенните тестове за COVID-19 при плащане на клинични пътеки № 39, 48 и 104

Решението е на БЛС, Касата и Здравното министерство

Решението на този въпрос минава през обсъждане с Българския лекарски съюз и Министерството на здравеопазването.

"Трябва заедно да направим реално остойностяване на разходите за лечение на пациентите с коронавирус. Между това какво се заплаща по клинична пътека и това, което реален разход на болниците, е съществена разликата. Тя е най-вече при пациентите с тежко протичащи заболявания", заяви председателят на ББА адвокат Свилена Димитрова след срещата с професор Салчев.

Следващата стъпка е да се определят алгоритмите за лечение при леки, средни и тежки случаи на COVID 19.

Претовареността на болниците изправя медиците пред тежък избор

Претовареността на болниците изправя медиците пред тежък избор

Остава принципът за равен достъп до медицинско обслужване

Много от лечебните заведения все повече задлъжняват. Това може да се отрази на възможността за доставки, което ще се отрази на предоставянето на основни консумативи, предупредиха още от ББА.

Само около 15 болници отговарят на методиката за финансиране на лечебните заведения. Само те получават финансиране, според Надзорния съвет на касата.

По думите на адвокат Димитрова предстои уговаряне на разговор с Надзорния съвет на Касата и с Министерството на здравеопазването. Директорът на Касата професор Салчев прехвърли отговорността за това решение към тях. "Следващата стъпка е сериозно оспорване на това разпределение", каза адвокат Свилена Димитрова.

Според Българската Болнична Асоциация разпределението е несправедливо, а лечението трябва да бъде равномерно предоставено на всички пациенти.