Предлагат риба с изтекъл срок на годност, предупреди председателят на Българската национална асоциация "Активни потребители" Богомил Николов. Пред БНР той обясни, че въпреки самоконтрола на търговските вериги и наблюдението на клиентите, които четат етикетите, на пазара има стара риба.

Ние като потребители не обръщаме достатъчно внимание и самите вериги също са направили пропуск, дали е нарочно или не, няма голямо значение. Контролният орган също не е забелязал такива пропуски.

От началото на ХХI век има 1400 случая, докладвани в Европейската система, за наличие на тежки метали в риба
. Нито един от тях не идва от България, обясни Николов. Страните членки са длъжни да съобщават за всички нередности и опасности на пазара чрез централизираната Система за бързо оповестяване за опасни храни и фуражи (Rapid Alert System for Food and Feed - RASFF). 

От всички сигнали от началото на ХХI век около 5400 сигнала за нередности или опасности в рибните продукти. За сравнение, предупрежденията за месните храни са 2600, за пилешкото около 2300. Най-малко са сигналите за нередности при млечните храни - 900.

Понеже изброените продукти от животински произход се консумират много повече изводът е очевиден - рибата е най-рисковата храна. При нея шанса да попаднете на опасен продукт е поне 5 пъти по-голям отколкото при другите месни продукти, пишат "Активни потребители".

Според Николов, подобен проблем е сигнал, че най-вероятно тестове за годността на рибата, не се извършват. Неговата организация е мотивирана да направи такъв тест.

Оказа се, че от 12 изследвани риби, в една беше установено превишение на нормата за олово. Тази риба беше балтийска шпрота, която на етикета беше преведена като цаца. 

Установихме още няколко такива разминавания в наименованията на рибите - или етикетите са неправилно преведени, или са обозначени с различно име. Имаше една сьомга, която изобщо нямаше характерния розово-червеникав цвят, а по-скоро беше бяла, каза Николов.

Анализът на данните от RASFF сочи, че тежките метали са основни замърсители в рибата с 1410 случая, гласи справка на "Акитивни потребители". На следващите места в тази печална класация са патогенните микроорганизми (780), паразитите (560) и някои химични биозамърсители като хистамина и др. Всъщност рибата е най-замърсената с тежки метали храна изобщо.

Изненадващо на първо място за произход на замърсени риби е Испания. С произход от тази страна са докладвани 534 случая на тежки метали. Вероятно се дължи на факта, че рибата от Испания се лови в замърсени с индустриални и битови отпадъци райони на Атлантическия океан и Средиземно море. Следващи в класацията са обичайните заподозрени държави от Азия - Виетнам, Индонезия, Сингапур и др., гласи справката на потребителската организация.

Контролът в България се осъществява от Българската Агенция по Безопасност на Храните (БАБХ). Националният контрол е докладвал за 39 случая на опасна риба, от общо 5400 в ЕС. За последен път това се е случило през 2014 година. От споменатите 39 предупреждения нито едно не е за съдържание на наднормени количества тежки метали, докато в ЕС те са 26% от всички докладвани случаи.