Акушерките в България настояват за връщане на женските консултации в страната. Това стана ясно по време на форум, организиран в сградата на КНСБ на тема: "Акушерката - подценяваната професия".

Милка Василева, председател на Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи заяви, че днес акушерките са по-малко отколкото е необходимо да бъдат в страната, като недостиг има във всяка болница.

Тя изтъкна, че големият проблем е липсата на съществуващата в миналото практика на женската консултация, от която имат нужда не само родилките, а и всяка жена.

Акушерките настояха по време на форума за достойно заплащане на труда им и създаване на възможности за усъвършенстване на професията така, че да превърнат болката в надежда. Емилия Казълова, председател на Алианса на българските акушерки заяви, че наистина повечето от акушерките у нас са в предпенсионна възраст и работят на няколко места, за да свързват двата края.

Професията им е много отговорна, тъй като освен за живота на новороденото акушерките се грижат и за живота на родилката. "Оставаме в задния двор на медицината", констатира Казълова.

По думите й в годините наистина са започнали да третират акушерката като асистент на лекаря, а жената наистина има нужда от .

Според Казълова в провинцията проблемът с недостига на акушерки е още по-сериозен, тъй като там не само акушерките са малко, но и не съществува възможност за смяна на работното място.

"Колегите са по-пасивни и по-обрани в исканията си, защото се страхуват за работните си места", коментира още Казълова. По думите й се стига до парадоксът една млада акушерка да получава по-малко от една санитарка с повече трудов стаж.

Юлия Кадийска, фоторепортер, която наскоро роди втората си рожба Тома в МБАЛ "Надежда" коментира, че благодарение на акушерската помощ в болницата, раждането е преминало много по-бързо и лесно. Младата майка е родила само с помощта на акушерка.
"Мисля че може да се заложи доста повече на акушерките. Изцяло акушерката ми помага и ме напътства. Веднага ми дадоха бебето, гушнах го на голо. Това допринесе да имам кърма и да го храня", допълни Кадийска.