"За 30 години почти нищо не се случва в стоматологичната професия и най-вече за нашите пациенти. Твърдим, че лекуваме пациентите с единствената и неповторима здравноосигурителна каса". Това заяви на пресконференция в БТА председателят на Сдружение на българските зъболекари д-р Анатолий Кънев.

Той определи като унижение лечението от гледна точка на Здравната каса. Проблематичен според стоматолога е монополът.

"Имаме една партия, един съюз, една каса. Няма как да очакваме нормален здравен продукт и развитие", категоричен е Кънев.

От сдружението на зъболекарите настояват за създаване на конкуренция и на камара на зъболекарите.

Според д-р Кънев бившият министър Симеон Дянков е ограбил здравната каса. Идеята е пациентите да заплащат със здравната си осигуровка и да разпределят средствата с договор, който е изгоден за тях.

Света Аполония на 9 февруари е европейският патрон на съсловието, който традиционно се отбелязва от 1999 година с награждаване на "Зъболекар на годината". Тази година е избрана д-р Хрисима Начева от Плевен.

Тя заяви, че стоматолозите у нас са сред големите инвеститори, защото влагат средства в скъпа апаратура и обучение с цел предоставяне на модерно лечение на своите пациенти.

До здравната комисия в Народното събрание и Министерство на здравеопазването Сдружението е изпратило писмо с проектозакони за реформа.