Зъболекари се карат дали нова наредба ще остави гражданите без зъболечение. Над 1000 зъболекари имат тези опасения и са подписали петиция срещу проект на наредба за добра медицинска практика, изготвен от Българския зъболекарски съюз - БЗС. Ситуацията пред БНТ коментираха д-р Бранимир Кирилов и д-р Николай Шарков.

Те смятат, че се противопоставят лекари по дентална медицина със специалност и тези без специалност, и ако наредбата бъде приета така, хората извън големите градове могат да останат без зъболечение.

Кирилов обясни, че са притеснени от предложението на БЗС, защото според него има много забранителни клаузи за упражняване професията, които поставят 7 млн. българи пред невъзможността да отидат при зъболекаря си. 

По думите на Шарков, няма да има никакви рестрикции, а всички пациенти ще бъдат лекувани, така както и са били лекувани досега и той застава с името си, че няма да има тези рестрикции.

Двамата спориха за документа, който регламентира правилата за работа на зъболекарите, за тайни обсъждания и демократичността в зъболекарския съюз.

Кирилов се чуди, как може Шарков да застане зад името си за нещо, което ще се гласува в петък и всъщност, ако знае какво ще се случи, кое е демократично.

Шарков обясни, че се разпространяват фалшиви новини не за да разбудят, а да разбунят зъболекърското съсловие. В закона е записано, че трябва да приемат правила до 30 юли, "каквито и да са" те.

Кирилов иска отсрочка на дискусията, за да може всички да се запознаят с правилата и да бъдат хармонизирани с европейските правила. На конгрес в петък и събота в София се събират стоматолози от цялата страна за да гласуват финален вариант на наредбата.

"Само да кажа, няма опасност за българския гражданин нито за българския зъболекар, всичко останало е фалшива новина", обясни Шарков.

Проверяват дали медици и зъболекари спазват договорите си с НЗОК

Проверяват дали медици и зъболекари спазват договорите си с НЗОК

Проверката е разпоредена от Върховната административна прокуратура