От Коалиция за живот без тютюнев дим очакват до 15 март всяка партия и коалиция, която ще участва в предстоящите предсрочни парламентарни избори, да им отговори на изпратените въпроси, свързани с контрола върху тютюнопушенето.
1% от акциза на тютюна и алкохола трябва да отива за профилактика, но това от години не става, заяви на пресконференция в БТА д-р Гергана Гашанова - председател на Коалицията за живот без тютюнев дим.

Гешанова даде пример как в редица европейски страни се забранява тютюнопушенето на обществени места, както и в личните автомобили, ако там има дете.

България е на 2-ро място след Гърция с 35% разпространение на тютюнопушенето. Гърция е с 38%, представи международната статистика д-р Маша Гавраилова, също участник в пресконференцията. Швеция, например, е с 11%.

През м.г. са представени няколко проучвания, според които 7% от учениците до 13-годишна възраст ежедневно пушат. На възраст 13-15 години почти 11% от учениците ежедневно пушат поне по 1 цигара. 20% от 16-годишните пушат.

Според статистиката, 15-годишните момичета пушат най-малко веднъж седмично, което прави 30% от тях. За същата възраст 20% от момчетата пушат. Обобщавайки данните, д-р Гаврилова каза, че някои от девойките натрупват 10-годишен "стаж" като пушачки и когато трябва да стават майки, вече се появяват проблеми със забременяването и с износването на плода. Зависимостта от цигарите води до увреждане на децата.

Отново по статистически данни 63% от 13-15 годишните деца са забелязали реклами в търговските обекти. 10% имат предложение за безплатна цигара от дистрибутор и повече от 25% имат вещ с реклама на марка цигари върху нея. Според Гавраилова показването, рекламирането на цигарите увеличава тютюнопушенето. Пълната забрана на цигарите води до намаляване на пушенето. Младежите забравят цигарите, ако не ги виждат директно в магазина, показват различни изследвания.

"За държавата е по-изгодно хората да пушат, да се тровят. Между 6 и 10% от нашия бюджет се пълни от този акциз", каза Маша Гавраилова. Същевременно тя представи и други данни, според които икономиката на България понася разходи - загуба работоспособност от тютюна - около 2 млн. Евро.

Според Гергана Гешанова държавата абдикира от задълженията си. От Коалиция за живот без тютюнев дим искат държавата да сподели контрола за забрана на тютюнопушене на обществени места. Другото направление е борбата с рекламата на цигари и тютюневи изделия.

Целта на рекламата е приемане, че тютюнопушенето е нещо нормално. Има страни в западна Европа, където младите хора не знаят що е това реклама. Там цигарите са скрити в контейнери и не се виждат в хранителните магазини. У нас са видими до шоколадите, близалките - като нещо приемливо, хубаво и много симпатично, каза медикът.

Според нея и участниците в просконференцията у нас тютюневата индустрия се намесва при изграждане на здравните политики в държавата.

Това мнение бе подкрепено и от Радослав Бимбалов - управляващ партньор в рекламна фирма. Тютюневите производители създават зависимост на държавата към тях. Тютюневата индустрия създава зависимост и в българските медии, каза той като се мотивира със свободните места в залата.

Без значение каква реклама правиш, тя има единствена цел - да продава повече за повече пари. Рекламите по улиците са сложени с цел да продават, понеже по улиците се движат и деца - рекламите са сложени да продават и на деца, заяви той.

В България рекламите на цигари присъстват и в телевизията, това е подминаване на законите, каза Бимбалов. Той призова бившите и настоящите пушачи да не произвеждат бъдещи пушачи.

Маша Гавраилова заяви, че има проучвания, които показват, че деца от семейства на пушачите, пропушват по-лесно. Ако и детето пуши, то му се натрупват повече от 10-12 цигари на ден, смята тя.

Нашата държава не спазва собствените си закони да инвестира в профилактика. Държавата оставя всичко на родителите, смятат от Коалиция за живот без тютюнев дим.