Зачестяват случаите детска церебрална парализа. За тревожната тенденция алармира пред БНР доц. Иван Чавдаров директор на Специализираната болница за деца с церебрална парализа "Света София" и консултант към Фонда за лечение на деца в чужбина.

В началото на седмицата той отчете успешно завършване на проект, финансиран от Норвежкия финансов механизъм и механизма на Европейското икономическо пространство, позволил на болницата да закупи високотехнологични апарати за близо 700 000 лева.

Някои от свръхмодерните роботи са уникални за страната. Медицинската техника икономисва и много средства на бюджета - вместо да се лекуват в чужбина на издръжка на Фонда за лечение на деца, същите услуги на цени в пъти по-ниски вече се предлагат и у нас.

Лечението в чужбина често бе единственият шанс на децата, които са обездвижени.

В България няма регистър и не е правена статистика за болните от детска церебрална парализа. При средноевропейска честота 2-2,5 на хиляда, в София има 500-600 деца от 0 до 18 години с това заболяване. Има различни форми на церебрална парализа, някои са по-леки, каза докторът.

Инвитро оплождането осигурява по-голям брой на близнаци от стандартните честоти близнаци. При близнаците честотата на заболяването е между 50-70 пъти по-голяма.

Има няколко рискови групи, при които може да се развие детска церебрална парализа. Риск от развитие на заболяването има при недоносените деца, при ниското тегло на кърмачето, при родените с асфиксия (задушаване) - бебето страда от кислороден глад по време на раждането, мозъчни инциденти до вродени структурни нарушения и близнаците.

Деца, които са с мозъчен кръвоизлив или тежка асфикция недостиг на кислород) се освобождават до 6-ия месец от ваксини, допълни доц. Чавдаров.