Граничните мерки въпреки, че се определят от всяка държава сама за себе си, трябва да бъдат координирани и да няма голяма разлика. Това заяви държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред журналисти.

В червената зона влизат страните с най-висок заболеваемост и внос на вариантите, които притесняват здравните власти. Всички българи и членовете на техните семейства могат да влязат в България от други държави в червената зона, независимо какви документи носят, но ако имат предварителни изследвания е по-добрият вариант. За тези, които нямат допълнителни изследвания, ще се изискват полимеразно верижна реакция - да представят такава или да я направят веднага след влизането в страната, тогава директорът на РЗИ отменя карантината.

За страни, които представляват заплаха, допълнителният механизъм на ПСР пробата е необходим, защото той гарантира, че лицето не е развило и не е носител на заболяването, уточни Кунчев. Имунизираните също могат да носят вируса и да представляват разпространител на инфекцията. Това е причината да въведем допълнителен режим и бариера с оглед на това, че хората, които влизат в България, да не могат да представляват опасност за околните, подчерта доц. Кунчев.

Есента е оптимистичният вариант за нова вълна, предупреди Кунчев

Есента е оптимистичният вариант за нова вълна, предупреди Кунчев

Интензитетът на всяка вълна е много различен

"Напълно съм наясно, че всяка нова мярка затруднява свободното движение на хора, но ние сме свели до минимум изискванията. Вижте какво прави Китай за собствените си граждани, когато се връщат", заяви Кунчев.

Ако бил министър на туризма, Кунчев щял да се притесни, но неговата отговорности е да пази България от внос на опасни варианти, да забави тяхното разпространение, с което да се даде на хората повече сигурност, както и да не се повтарят повече вълни.

По думите му реципрочност има в мерките, като същото се отнася и за транзитно преминаващите. Мерките са абсолютно съразмерни и са в съответствие с препоръките на Европейската комисия, увери здравният инспектор.

Кантарджиев притеснен от делта варианта на COVID-19 - иска нови мерки

Кантарджиев притеснен от делта варианта на COVID-19 - иска нови мерки

Настоява влизащите в страната да се изследват с PCR тестове

В момента страната е в относително спокойна ситуация - тя няма да продължи дълго. По думите на Кунчев тази "относително по-спокойна ситуация" ще свърши след седмица.

Заради ниското ниво на имунизация трябва да се вземат мерки. Националният здравен инспектор посочи, че процентът на ваксинираните срещу коронавирус медици в България е около 40 процента, но има големи разлики между регионите на страната - има болници с покритие от 80 на сто, но има и с 20 на сто.