2556 са регистрираните ХИВ-позитивни лица в България до 16 май тази година. Това съобщават от Министерство на здравеопазването. На 21 май изразяваме съпричастността си към засегнатите от ХИВ.

От здравното ведомство информират още, че от началото на годината са регистрирани 82 ХИВ-серопозитивни лица. Към 30 април в секторите за лечение се проследяват 1212 души с ХИВ, като 1 060 от тях получават съвременно антиретровирусно лечение.

Мотото на тазгодишния Ден за съпричастност е "Ending AIDS Together", адаптирано на български като "Заедно да спрем СПИН!" (www.candlelightmemorial.org).

От министерството изтъкват, че посланието подчертава необходимостта от намаляване на стигмата спрямо носителите на ХИВ, от гарантиране на универсален достъп до изследване, лечение и достъп до качествени здравни и социални услуги на живеещите с вируса. Подчертава се също необходимостта от увеличаване на ресурсите за превантивни програми и за изследване и лечение, както и от привличане на граждани към дейностите по превенция и подкрепа на засегнатите от инфекцията.

От Министерство на здравеопазването посочват, че ежегодно осигуряват финансови средства за закупуването на антиретровирусни лекарства за лечение на пациентите с ХИВ-инфекция. 22 души са починали миналата година от ХИВ/СПИН. Малко над 1000 са починалите от 1986 г. до началото на тази година. Това показват данни на секторите за лечение на пациенти с придобит имунен дефицит.

Миналата година ресорният министър е утвърдил методическо указание за антиретровирусно лечение на ХИВ-позитивни лица. То е съобразено с препоръките на Световната здравна организация за лечение на всички открити ХИВ-серопозитивни лица, при съгласие от тяхна страна и готовност за придържане към терапията.

Доброволци от Софийския клуб на обучители на връстници "С.У.П.Е.Р" организират АНТИСПИН-кампания по повод Деня на съпричастност. Те ще информират младите хора за ХИВ-инфекцията и ще популяризират услугите за анонимно и безплатно изследване за вируса.

Кампанията ще се проведе в Борисовата градина от 16.00 до 20.00 часа. Между 16.00 и 18.00 часа младежите ще раздават информационни материали и презервативи. От 18.00 до 20.00 часа на Лятната сцена в Борисовата градина млади изпълнители ще изнесат концерт в знак на съпричастност със засегнатите от ХИВ. В края на концерта доброволци и граждани ще запалят и подредят свещи под формата на червена панделка.

По данни на Обединената програма за СПИН на ООН над 78 милиона души в световен мащаб са инфектираните с ХИВ от началото на пандемията. 39 млн. души са починали. 37 млн. души живеят с вируса. 2,1 млн. души са новоинфектирани през 2015 година. През същата година са починали 1,1 млн. души.

Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН традиционно се отбелязва в третата неделя на месец май. От здравно министерство посочват, че денят е още един повод хората от различни страни да заговорят за СПИН. 1200 неправителствени организации от 115 държави са ангажирани в отбелязването тази година. Вече 34 години на Деня за съпричастност се провеждат десетки хиляди бдения, възпоменания, помени в храмове и мирни шествия.

От ведомството подчертават, че СПИН продължава да заплашва човешките общности по света. Затова се смята, че събитието е дава възможност на засегнатите публично да изразят скръбта към своите близки - починали от СПИН и да настояват за по-ясни ангажименти на държавните власти за справяне с инфекцията. В по-големите населени места Денят е повод да се повиши чувствителността към проблема СПИН и да се поощрят толерантността, съпричастността и доброволчеството, допълват от министерството.