Даниел Димов, зам.-директор "Административна стопанска дейност" на Педиатрията "Иван Митев" в София, коментира пред news.bg състоянието на болницата, нуждите й, новото дарение, получено днес за нея и има ли нужда от специалист.

Педиатрията често получава дарения - фирми, фондации, организации, хората са много активни и винаги, когато има кауза за апаратура или други, се събира дори двойно от необходимото. На болницата обаче й липсва най-много нова сграда, по-голяма, обясни Димов.

И да набавим липсващото, се изправяме пред невъзможността да го разположим в пространството, което имаме. Имаме нужда от пространство, добави той. Димов обясни, че сградата е бивш Дом за деца, не е строена за болница и е от 37 г. и вече няма възможност да се надгражда съществуващото пространство.

Димов уточни, че винаги има нужда от нова апаратура, тъй като медицината се променя и излиза нова. Има заявки, има в момента процедура по ОП за закупуване на апаратура, обновяване предстои на интензивното отделение, там има нужди да се подобрят условията на работа, стремим се да създаваме добри условия за максимална грижи, поясни още той.

Шефът на Педиатрията: Има 6 интензивни легла на двойно по-малка квадратура

Шефът на Педиатрията: Има 6 интензивни легла на двойно по-малка квадратура

Повечето колеги-лекари смятат, че е добре да има изцяло нова детска болница

Относно персонала - с лекарите Педиатрията няма проблем, има чудесен екип, но имат проблем с медицинските сестри. Трябва цялостна здравна единна политика, държавните мъже и политици да помислят за това, трябва да се стимулира, трябва детското здравеопазване да е приоритет, но с цялостна политика, проблемите на парче за техника, не решават основата, има нужда от сграда и хора, призова зам.-директорът.

Даниел Димов добави, че имат идеи, имат какво да дадат като съвет.

Относно дали малката сграда създава проблеми и връщане на болни деца, зам.-директорът на болницата обясни, че в момента всички легла и клиники са пълни. Ако трябва и в коридора ще се настанят деца, но има деца, които трябва регулярно да влизат и има записвания в клиники за 6 м. напред. Приемат се деца, които не са за тази болница, обясни още Димов.

Той даде пример със случай наскоро, че имали новородено, върнато от много болници и само Педиатрията го приела. Не се връщат деца, които имат нужда от спешна грижа, категоричен е Даниел Димов.

Таблети с приказки и за учене за пациентите на Педиатрията

Таблети с приказки и за учене за пациентите на Педиатрията

Ще има още инициативи от "За доброто"

В заключение зам.-директорът на болницата коментира и днешното дарения на теблети от "За доброто" и на книги от Сторител: Поредна инициатива на наши дарители, често работим с такива дарители, благодарим, с тези книжки ще подпомогнем заниманията на децата, макар и в болницата имат нужда от детски игри и ученици, за които процесът в училище не трябва да приключва.

"Таблетите са много добро решение за тях, надявам се да се възползват изцяло от дарението и малко да се разнообрази неприятният престой в болницата", добави Даниел Димов.

Той обясни, че има често инициативи, последната за 1 юни - тогава стартирали с апаратура и кампания за нея около 70 000 лв., приключили с двоен резултат - закупена за 140 000 лв.