Повечето колеги-лекари смятат, че е добре да има изцяло нова детска болница, но неизказаният проблем е какво правим с проблемното в момента детско здравеопазване. Преди около 3 г. се поискаха нови инвестиции в сегашната Специализирана детска болница, защото в момента има в нея 6 интензивни легла, а според стандартите за квадратура за едно интензивно легло - за деца или възрастни, квадратурата е 10 кв. метра. В Педиатрията за едно интензивно легло има 5.8 кв. м. Това заяви новият директор на Специализираната детска болница Благомир Здравков, изразявайки мнението си по време на дискусия за проекта за нова детска болница.

Той даде пример и за другите стаи - с две легла - трябва да е 10 кв. метра, а в печалната клиника по Пулмология има стаи с по две легла със 7.74 кв.м.

Той анализира с възмущение: "Едно неблагополучие, с който и да е пациент, рефлектира върху дежурните екипи и върху ръководствата на болниците, политическата апатия остава безнаказана в детското здравеопазване в страната."

Здравков препоръча на депутата от Демократична България Таня Андреева в подкомисията за детско здравеопазване в парламента да се включи и майчино детско здравеопазване.

Проф. Владимир Пилософ се оплака от липса на координация между институциите и предложи два успоредни плана - първо независимо от новата болница, да се направи анализ на ситуацията в София, за да се подобри взаимодействието и сътрудничеството между детско здравеопазване. "Що се отнася до парите, по данните на НЗОК от 5 млрд. лв. за здравеопазване - 11-14% са за детско здравеопазване. Разходът е скромен, но означава, че има резерви, включително и финансови да бъдат направени неща и за детското здравеопазване, примерно безплатни лекарства за деца до 5 -7 г.

МРРБ: Предложихме виза за строеж на детската болница - отказаха ни я

МРРБ: Предложихме виза за строеж на детската болница - отказаха ни я

Консорциумът настоява за ПУП, за да не загуби обществената поръчка

По време на дискусията бяха поискани и повече права за педиатрите.

Таня Андреева добави в заключение, че ще поиска от служебния министър д-р Стойчо Кацаров оглед на всички детски отделения в София като начало, за да стартират първите стъпки на анализа как да се преместят в детската болница.

Днес в Народното събрание по инициатива на "Демократична България" се проведе дискусия за изграждането на Национална детска болница - идеята от поне от 30 години, но до сега нереализирана. Първоначално намерение да се помести детската болница беше за сградата на болница "Лозенец" (т.нар. правителствена болница). 

Тогава се премина към варианта да се използва част от двора на Александровска болница, където от времето преди 1989 г. започна строеж на здравно заведение, а скелето стои и до този момент. Още през август 2019 г. архитекти и инженери сигнализираха, че са намерили пропуски в поръчката за детската болница и я обжалваха. Освен това от Камарата на архитектите настояха обществената поръчка за новата педиатрична болница да бъде спряна, тъй като сградата е невъзможна, незаконна и опасна.

Петиция за нова процедура за Национална детска болница, за година - не е свършено нищо

Петиция за нова процедура за Национална детска болница, за година - не е свършено нищо

Петицията ще бъде внесена и в МС, и в МЗ

Въпреки обещанието на експремиера Борисов скелето да бъде съборено МЗ стартира процедура по обществена поръчка през държавното дружество "Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД (ЗИКДБ ЕАД) през 2019 г.

Служебният министър на МРРБ Виолета Комитов потвърди заключението на министерството, че строителството на НДБ на база изоставения строеж не може да се осъществи, тъй като самата сграда е предвидена за събаряне според Подробния устройствен план още през 2011 г.

От МЗ в края на юли месец дадоха и указания на изпълнителния директор на ЗИКДБ ЕАД да започне процедура за прекратяване на договора на основание чл. 58, ал. 4 от договора, с едномесечно предизвестие до изпълнителя ДЗЗД "Детско здраве".