Вече имаме споразумение с италианската фирма "Леонардо" и още на 15 декември тази година ще получим първия си медицински хеликоптер. Останалите общо 6 хеликоптера в следващите години ще ги получим поетапно. Новината съобщи заяви служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев пред БНТ.

По думите му в последните няколко години имало само коментари по темата за медицинските хеликоптери, но само празни приказки без никакви действия. В средата на годината ще бъде обявена обществена поръчка на лизинг на два хеликоптера, които ще дойдат с екип от Италия.

Първият медицински хеликоптер у нас - втората половина на 2023 г.

Първият медицински хеликоптер у нас - втората половина на 2023 г.

За един хеликоптер ще бъдат обучени между два-три екипажа

Меджидиев се надява да има в края на месец юли два работещи хеликоптера в България, взети на лизинг от Италия.

Министерство на здравеопазването ще ползва пистите на ВВС, които са изключително важни за подготовката за изграждането на хангари и площадки към болниците, на които ще кацат хеликоптерите. Определени са оперативните бази, националният координационен център, започва обучението на пилотите и медицинските хеликоптери за пилотите, обясни здравният министър.

Освен това ще бъдат обучени 20 медицински сестри и 20 лекари, като тяхното заплащане ще е много добро и ще е на дежурство.

Засега медицинските хеликоптери могат да кацат само във Варна и в София. За първите два хеликоптера ще бъдат изградени поне още три бази, включително да има и база на летището в Безмер, за да може цялата страна да бъде покрита.

Хеликоптерни площадки ще има още в Бургас, Русе, Добрич, Плевен, Балчик. Министерство на здравеопазването и Министерство на финансите заделят средства, за да може да се изградят площадките и хангарите към тях, уточни здравният министър.

На въпрос от какво има нужда здравеопазването, Меджидиев уточни, че бюджетът за здраве е добър. Министерство на здравеопазването ще се постарае с нов бюджет за здравеопазването да договори и по-добри условия за медицинските специалисти. Задачата на МЗ е подобряване на Спешната помощ и подобряване на майчино и детско здравеопазване.

За Националната детска болница, Меджидиев добави, че до седмица регионалният министър трябва да е готов с подробния устройствен план. Здравният министър се надява в края на следващата година да има нова национална детска болница.

Хеликоптери за Спешна помощ в осем града

Хеликоптери за Спешна помощ в осем града

Министърът на здравеопазването е стартирало обществената поръчка

Във връзка с липсата на лекарства в аптечната мрежа Асен Меджидиев уточни, че в България са постъпили 27 560 опаковки "Оземпик", лекарство за диабет. От 15 март в аптеките вече има бързо действащ инсулин. Здравният министър се надява още България да скъса договора с Pfizer, за да не се хвърлят средства за ковид ваксините в нищото и после да бъдат унищожавани.