Министерството на здравеопазването подготвя обществена поръчка за изграждането на хеликоптерни площадки в лечебни заведения в различни градове, където да могат да кацат т.нар. медицински хеликоптери. Планира се да има такива площадки в Русе, във Велико Търново, в Добрич, във Варна, в Бургас, в Сливен, в Ямбол, в Плевен. Това заяви на пресконференция в Добрич служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев.

Първият медицински хеликоптер у нас - втората половина на 2023 г.

Първият медицински хеликоптер у нас - втората половина на 2023 г.

За един хеликоптер ще бъдат обучени между два-три екипажа

Става дума за хеликоптерни площадки, които да са близо до съответните лечебни заведения, не където ще престояват хеликоптерите. В момента изготвяме заданието за обществената поръчка, те ще се изграждат от Министерство на здравеопазването, поясни министърът.

Две от пет площадки за мед. хеликоптери са ясни

Две от пет площадки за мед. хеликоптери са ясни

Министерство на транспорта пуска бърза обществена поръчка за още два хеликоптера

Предвижда се първоначално два хеликоптера за медицински нужди да бъдат взети на лизинг, докато пристигне през декември първият закупен, припомни Меджидиев.

За тези два хеликоптера ще има две оперативни бази - едната ще бъде в Долна Митрополия, другата - в София, напомни здравният министър.

Министър Меджидиев обясни още, че екипи на МБАЛ - Добрич ще посещават труднодостъпните и отдалечени населени места в областта, в които гражданите нямат бърз достъп до медицинска помощ. Ще се мисли и за изграждане на телемедицина.