Пълен одит на 13-те общински здравни заведения в Пловдив нареди новият здравен шеф в общината д-р Калин Калинов, съобщават от "24 часа".

Целта е да се установи финансовото им състояние, както и видът медицински дейности, които се извършват в тях.

По думи на Калинов системата ще може да се преструктурира едва след като първо се изсветли.

Той обясни, че в момента има изтичане на огромен финансов поток от общински към частни болници. Калинов посочи като пример клиничните лаборатории в проверяваните 13 здравни заведения - всички ползвали услугите на външни центрове и по този начин дейността се дублирала.

Разпределят 18 млн. лева за всички общински болници

Разпределят 18 млн. лева за всички общински болници

65 болници са в отдалечен рисков регион, седем не са

"Общинското здравеопазване трябва да функционира като единен механизъм, а сега между отделните звена липсва връзка. Управителите на ДКЦ-ата дори не се познават помежду си", обясни той.

По негови думи е смущаващо, че нито една от общинските болници няма ядрено-магнитен резонанс, който носи големи приходи. Липсвали и нови апарати за физиотерапия.

Калинов заяви, че подкрепя идеята на кмета Здравко Димитров да бъде построен общински педиатричен център и съобщи, че вече има идеен проект. Не било обаче ясно откъде ще се намерят специалисти.

Според Калинов на Пловдив е необходима и съвременна онкоболница. Причината е ръстът на раковите заболявания - според официален доклад на РЗИ-Пловдив през 2018 г. онкоболните са били 5 пъти повече в сравнение с 1971 г.

Възможност за строеж на голяма онкологична болница върху общински парцел се отворила още преди 5 години, по думите му. Тогавашните общински съветници обаче отхвърлили проекта.