Безплатни прегледи и консултации в над 10 области на медицината и спорт за столичани през уикенда. За пета поредна година в София се провежда тридневното изложение "Мисия здраве", което започна на 2 юни и ще продължи до 4 юни.

Традиционно изложението се провежда в центъра на столицата, като тази година е при Паметника на Съветската армия.

"Това е един празник на здравето, който е насочен към цялото семейство, към всеки един", заяви пред News.bg Георги Табаков, председател на Българския икономически форум и основен организатор на "Мисия здраве". Тази година в изложението участват над 80 изложители от различни сектори, имащи отношение към здравословния начин на живот и здравеопазването: болници, лаборатории, фармацевтични компании, производители на здравословни храни, на хранителни добавки, както и организации предлагащи спортни активности като танци, фитнес, туристически услуги.

Снимка 297161

Източник: Фейсбук

За първа година организаторите са заложили толкова богата спортна програма. "Миналата година експериментирахме с бягане 5 000 м през парка. Оказа се много успешно. В ранните часове дойдоха около 200 души за загрявка", коментира Табаков. Тази година се очаква около 250 души да се включат в бягането в неделния ден.

В програмата са заложени няколко колективни спорта, в които могат да се включат любителски отбори по волейбол, бадминтон и тенис на маса. Вече има записани отбори, включително от Пловдив, Пазарджик и други градове. Има и индивидуални спортни активности като спортни танци, йога и хитът сред активните хора - Канго джъмпс. Любителите на ролери пък дори ще получат съвети относно предпазната екипировка.

"Включваме толкова много активности, за да привлечем младите хора", поясни Табаков. Преди 5 години, когато започнали да правят изложението, публиката била предимно възрастна. Табаков си обяснява това с факта, в България човек започва да обръща внимание, когато му се случат проблемите, а обикновено това е в по-напреднала възраст. Забелязва се, обаче, че хората вече започват да обръщат все повече внимание на здравословния живот. "Ние искаме да се даде превес върху превенцията и профилактиката, а не върху лекуването на болестите", изтъкна организаторът.

Снимка 297160

Източник: Фейсбук

Ще се провеждат и безплатни прегледи и консултации в над 10 области на медицината - например очни, за щитовидната жлеза и т.н. Ще има и кардиологични специалности. На хората ще се прави ЕКГ, измерване на кръвно и консултации дали има рискови фактори при съответния човек. На изложението ще присъства и известен ортопед. Хора, които са със стари счупвания или наранявания на костите, е добре да си носят и рентгеновите снимки, за да получат още по-добра консултация.

Диабетиците ще получат и съвети за правилно хранене. Посетителите ще бъдат консултирани и по проблемите с кожата и как трябва да се поддържа през лятото.

В петъчния ден изложението ще продължи до 20:00 ч., след което от сцената на "Мисия здраве" ще звучи рок музика. В събота ще бъде от 10:00 до 20:00 ч., а в неделя от 10:00 ч. до 16:00 ч., като желаещите да участват в спортните мероприятия са добре дошли още в 8:30 ч. за загрявка с инструктор.