От днес за четвърта поредна година ще се проведе специалната кампания за безплатни прегледи за туберкулоза, съобщиха от Здравното министерство. Изследванията ще се правят в лечебните заведения за диагностика и лечение на болестта във всички областни градове на страната.

Целта на кампанията е да привлече вниманието на хората най-вече към превенцията от опасната болест, която в много от добре развитите страни е считана за напълно или почти изчезнала. Въпреки това хората трябва да знаят, че недобрата хигиена и излагането на различни фактори, както и посещенията на държави, където все още върлува масово, са предпоставка на места да се появяват случаи на болестта отново и отново.

Другата част от основните цели на кампанията е да осигури преглед на хората, които се съмняват, че могат да са се заразили. Те ще бъдат подлагани най-напред на тест, в които ще дават информация за навиците и пътуванията си, както и за контактите си с потенциални болни в последно време.

На онези, за които се смята, че са рискови, ще бъдат пускани и медицински изследвания, кръвни тестове и други манипулации.

По същия начин през последните седем години са били тествани почти 90 000 човека в страната и от тях почти 1000 са били болни от туберкулоза. Други 3000 са носили скрит вирус, който не е бил проявен.

Кампанията е наречена "Седмица на отворените врати" и е финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.