Започват безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна.

Инициативата се провежда за втори път през тази година. Кампанията "Седмица на отворените врати" се осъществява по Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в България към Министерството на здравеопазването.

По време на инициативата на всеки желаещ се предлага скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултации. На лицата, които са в риск, се провеждат допълнителни прегледи и изследвания.

Двойно по-малко болни от туберкулоза у нас за последните 10 години

Двойно по-малко болни от туберкулоза у нас за последните 10 години

През 2018 г. те са намалели със 7,3% спрямо 2017 г.

В случай че бъдат открити случаи на туберкулоза, се предприемат мерки за хоспитализация и лечение.

По данни на министерството на здравеопазването общо 2952 души са били анкетирани за туберкулоза по време на предишната кампания, проведената през март. На 1 792 в риск от туберкулоза са били извършени медицински прегледи и допълнителни изследвания. Открити са 24 души с туберкулоза и 82 души с латентна туберкулозна инфекция, на които е започнато лечение.

Инициативата се провежда от 2009 г. От тогава до 2018 г. през "Седмици на отворени врати" 114 730 души са анкетирани за туберкулоза. От тях насочени за лечение са 1 242 лица с туберкулоза, а открити с латентна туберкулозна инфекция са 4 351 души.

Непълноценно хранене и злоупотреба с алкохол - фактор за туберкулоза

Непълноценно хранене и злоупотреба с алкохол - фактор за туберкулоза

Ранното откриване и лечение са ключови за преодоляването, обясни доктор Васил Шишков