Министерството на здравеопазването създаде специализиран сайт за имунизациите в България.

Заместник-здравният министър доц. Михаил Околийски заяви, че в обществото се очертават пет клъстера в отношението към ваксините. Около 25% са твърдите привърженици на ваксините, около 20% са скептици, които могат да бъдат повлияни чрез целенасочени послания, и едва около 12% са твърдите антиваксъри.

"Българският антиваксър с 15% представителност, вдига шум като за 115%. Нашето оръжие да се борим с това, за съжаление не е науката. Решението дали да се ваксинираш, е емоционално, а не рационално", отбеляза и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По негови думи, ако хората разберат, че ваксинацията е за тяхно добро, ще я направят.

За целите на новия сайт на МЗ е използвана платформата "Плюс мен" - https://plusmen.bg/, която беше пусната по време на пандемията, за да предоставя информация за ваксините срещу COVID-19. Актуализираният портал представя данни за задължителните и препоръчителни имунизации, всяко едно от заболяванията, срещу които са насочени ваксините, както и Националните програми за ваксинация, които се реализират у нас. В сайта могат да бъдат намерени отговори на най-често задаваните въпроси и опровержение на най-разпространените митове, свързани с ваксините.

МС прие Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката при пенсионерите

МС прие Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката при пенсионерите

Програма обхваща периода 2023-26 година

Проучване на УНИЦЕФ по поръчка на Министерството на здравеопазването показва, че 61% от родителите на деца до 4 г. са в подкрепа на задължителните ваксини и биха поставили всички и дори допълнителни ваксини. 83,7% от личните лекари се обединяват около мнението, че ваксините от имунизационния календар на децата на възраст от 0 до 6 г. трябва да останат задължителни.

От Министерството на здравеопазването съобщиха, че вече е започнало приложението на новата ваксина - Gardasil 9, по Националната програма за профилактика на рака на маточната шийка. Момичета от 10 навършени до 13 години 11 месеца и 29 дни могат да получат безплатно ваксина срещу човешки папилома вирус (HPV). За изграждане на ефективна защита е необходимо да се поставят две дози. Досега по Програмата се осигуряваха безплатно ваксините Gardasil.

От сряда, 27 септември, започва приложението на новата адаптирана ваксина срещу XBB-варианта на COVID-19. В Регионалните здравни инспекции вече са разпределени 80 000 дози. Ваксините са предназначени за лица над 12 години, а през следващата седмица се очаква и доставка на ваксини за деца между 6 месеца и 11 години.

По Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип и пневмококовите инфекции при лица на и над 65 г. тази година е осигурено финансиране на 370 544 ваксини срещу грип. Очаква се през следващите три години броят им постепенно да се увеличава, като целта е през 2026 г. да бъде постигнат 35% обхват на целевата група.

МЗ иска да ваксинира против грип двойно повече пенсионери тази есен

МЗ иска да ваксинира против грип двойно повече пенсионери тази есен

Осигурени са средства за над 370 000 ваксини