Диагнозата "рак" е шок за всеки пациент - особено когато болестта е намерена на място, за което малцина знаят, че също може да бъде поразено. Става дума за очите.

Туморите в зоните около очите всъщност са относително чести, но през последните години все по-често в Европа има и случаи, в които са откривани вътре в окото. "Защо?" е въпрос, на който медицината все още няма отговор. Това коментира пред Явор Николов от Money.bg проф. д-р Роман Дунавьолги от австрийската болница Wiener Privatklinik (WPK).

"За повечето от пациентите е много голям шок, защото наистина те не са знаели, че това може да се случи с очите. Факт е, че вътреочните тумори са почти изцяло меланоми - а меланомите могат да се появят навсякъде, където има пигментни клетки - не само в кожата, но и вътре в окото", обяснява специалистът, който е и ръководител на Отделението по очна онкология и окулопластична хирургия в Катедрата по офталмология на Медицинския университет във Виена.

По думите му за момента няма доказателства, че излагането на UV лъчи или засиленото използване на излъчващи синя светлина екрани има ефект върху този вид онкологични заболявания, но е факт, че на Стария континент болните с вътреочен рак стават все повече.

Как се лекува?

За момента все пак случаите са малко 6-7 на милион души в Австрия, но какво поражда мутациите, които имунната система не успява да премахне "със сигурност е въпрос, който тепърва ще се проучва от научна гледна точка".

Говорим предимно за възрастни пациенти - над 50-годишна възраст. Проф. Дунавьолги е лекувал и 14-годишен със заболяването, но това са единични случаи.

Специалистът отбелязва, че през последните години лечението на този тип тумори се е развило значително - то изисква изключителна прецизност при радиотерапията, телетерапията или хирургичната намеса. В повечето случаи лечението е безболезнено и не се налага химиотерапия, но проф. Дунавьолги признава, че при много късно откриване на тумор в напреднала фаза може да се стигне и до премахване на окото.

По думите му WPK е от малкото болници, които предлагат всички налични методи за лечение, като се избира най-подходящия според състоянието на пациента.

Кога да посетим лекар? Много зависи от разположението и размерите на тумора. Оказва се, че симптомите са много подобни на тези при заболявания на ретината - "светкавици" в очите, загуба на зрение или стеснено поле на виждане са някои от тези, които проф. Дунавьолги изрежда. Затова и често ракът се открива късно.

По-честият случай

Ако туморите вътре в очите са (поне засега) рядкост, то ракът около тях е нещо, с което се сблъскват много повече хора. "Базалноклетъчният карцином е най-честата форма на рак на кожата и при между 5 и 10% от пациентите се открива около клепача, обяснява специалистът.

По думите му, подобно на пациентите с рак на кожата, и тук е важен ефектът от натрупаното UV лъчение - при някои хора това се случва в напреднала възраст, но при други (напр. работещи навън, които не са защитавали кожата си) това може да се случи значително по-рано.

Екстраокуларните тумори обикновено наподобяват локална инфекция, която не изчезва след няколко седмици прилагане на локален антибиотик или кортизон. "Загубата на мигли е много важен симптом. Така че, когато имате лезия някъде и миглите ви паднат е много важно да се провери от очен лекар възможно най-скоро, защото това може да е базалноклетъчен карцином или нещо подобно в развитие", категоричен е проф. Дунавьолги.

Грижим ли се достатъчно за очите си? "Работим много пред компютъра, на закрито, включваме климатици, които изсушават въздуха - признавам си, че и аз правя това. Тази среда води до по-слаб слъзен филм, до по-лошо усещане", коментира специалистът. По думите му светлината от екраните води и до дегенеративни заболявания.

Затова и е важно да правим почивки и да не отлагаме посещението при лекар при проблем.