Националният център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) засече за първи път в страната подварианта на Омикрон - BA 4, съобщават от НЦЗПБ. Той е открит в областите Бургас и София-град.

Пробите са взети от пациенти с COVID-19 в периода 01.06-06.07.2022 г. и са изпратени от 14 различни лечебни заведения от 16 области на страната.

При всички 165 клинични проби е установен вирусен вариант Омикрон. Съотношението на подвариантите на Омикрон е както следва: BA.2.х (41%), BA.4.x (1.8%), BA.5.x (41.2%), BE.1.x (9,7%) и BF.1.x (5,5%).

Припомняме, че в края на юни в страната ни бе установен и подварианта BA 5. През последните седмици случаите на заразени с COVID-19 се увеличават. Няколко области в страната влязоха в червената зона и в тях бяха наложени временни ограничителни мерки.

През миналата седмица пък Министерският съвет прие актуализирания Национален оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19. Въпреки ръста на случаите, премиера в оставка Кирил Петков, увери, че ни очаква спокойно лято.

Без мерки на национално ниво, локални във Варна

Без мерки на национално ниво, локални във Варна

Хората да спазват сами препоръките за дезинфекция