Гражданите трябва да са спокойни по отношение на разпространението на коронавируса у нас, мерки на национално ниво няма да има, но да спазват такива, където е необходимо. Това призова министърът на здравеопазването Асена Сербезова, която присъства на конференция в парламента за финансовата защита от СЗО.

Сербезова уточни, че заради бързото разпространение на вируса по Черноморието - Варна ще е една от областите, в които ще се наложи да се вземат мерки на регионално ниво. Какви - министърът не уточни. По думите й е правена справка от Министерство на здравеопазването, която показва, че в областта има достатъчно ковид легла. Сербезова успокои, че коронавирус не се лекува само в инфекциозни болници, а и в такива с инфекциозни отделения.

417 са новите случаи на коронавирус

417 са новите случаи на коронавирус

Новопостъпилите в болнично заведение са 24, а 82-ма болни са оздравели

Повишава се броят на болните (от коронавирус - б.р.), но засега не се отчита натоварване на лечебните заведения, отбеляза тя и призова хората да спазват сами препоръките за дезинфекция, носене на предпазни маски и спазване на дистанция. Министър Сербезова отново напомни на хората за възможността да се ваксинират.

Затваряне на ГКПП, ограничаване на движението, затваряне на бизнеси няма да се случи, хората да са спокойни, но да спазват противоепидемичните мерки, поиска министърът. 

В 1/3 от страната отново се въвеждат COVID мерки от понеделник

В 1/3 от страната отново се въвеждат COVID мерки от понеделник

Засега това са областите София, Варна, Бургас, Добрич, Враца и Перник

Няма да има и промяна в правилата за карантиниране на този етап, но се обмисля промяна за заплащането на PCR-тестовете при личните лекари. Тя ще бъде обявена идната седмица.