Противоепидемични мерки ще бъдат въведени от 18 юли в региони, които са във фаза 1 от Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19. Това обяви в Пловдив главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, цитиран от Нова телевизия.

Той обясни, че към момента това са около една трета от страната - София, Варна, Бургас, Добрич, Враца и Перник.

Кунчев обаче посочи, че ръст има и в други региони и е "очевидно за всички, че започва вълна".

Той уточни, че мерките включват носене на маски в здравни, лечебни и социални заведения, по възможност - работа от разстояние и максимален опит за спазване на отстояние от 1,5 метра.

По негови думи те ще бъдат въведени със заповеди на директорите на съответните регионални здравни инспекции, а когато някой от регионите влезе във фаза 2, ще има национални мерки, важащи за територията на цялата страна.

Властта ни обеща здраво и спокойно лято

Властта ни обеща здраво и спокойно лято

Няма нужда да се въвеждат ограничения

При срещи с лични лекари Кунчев е бил уведомен, че в една среда на практика минават по 15 души на ден, които имат признаци на заболяването. В голямата си част то протича сравнително леко, особено при хора в активна възраст, които нямат хронични заболявания, обясни здравният инспектор и допълни, че при варианта Омикрон се вдига температура и се появява кашлица, но в повечето случаи не се налага хоспитализация.

Той посочи, че наличните тестове, които има в РЗИ, ще бъдат дадени на здравните заведения и общопрактикуващите лекари.

Кунчев заяви, че вече е договорено със Здравната каса да се възстанови възможността за издаване на направления за антигенни тестове.

Ангел Кунчев: Да не се нагнетява напрежение от летния пик на COVID-19

Ангел Кунчев: Да не се нагнетява напрежение от летния пик на COVID-19

Въпросът е какво ще се случи през септември месец

"Личният лекар трябва да може да прави всичко, за да постави диагнозата на място и да лекува пациента от първия ден, а не той да се разхожда по здравните заведения", категоричен бе той. Кунчев е на мнение, че трябва НЗОК да разреши на лекарите на първа линия да издават направления и за PCR тестове.

По думи на здравния инспектор ваксините пазят от тежко протичане и смърт при Омикрон, но не предпазват на 100% от заразяване. Той отбеляза, че има много хора с трето заразяване, което показва, че и имунитетът след боледуване също се заобикаля от Омикрон варианта.

По думи на Кунчев в края на септември или началото на октомври се очакват преработени ваксини, които да са по-тясно насочени към този вариант на вируса.

Скритите COVID случаи у нас може да надхвърлят 15 000 още този месец

Скритите COVID случаи у нас може да надхвърлят 15 000 още този месец

Към момента болните са поне 7 пъти повече от официалната статистика