Ново огнище на коронавирус този път в Костенец. Четирима души от едно семейство са с положителни проби след направени PCR тестове.

Десетки други контактни лица също са тествани, а детската градина в населеното място е затворена. Причината - заразената жена е работила там, съобщи Нова телевизия.

Тя е била счетоводителка в детското заведение. Веднага щом е станало ясно, че жената е с положителна проба за коронавирус, градината е затворена и щателно дезинфекцирана. Заразени са нейният племенник, съпругата му и 1-годишното им дете.

"На 19 юни при нас пристигна сигнал за 7 заразени лица на територията на община Костенец с първи положителни проби. След тази информация свиках заседание на Кризисния щаб, за да обсъдим какво да направим. Контактните лица на заразените са 50 човека. Вчера са взети 47 проби. Резултатите ще се готови до края на деня. Но до момента няма нищо притеснително", обясни кметът на града Йордан Ангелов.

Директорът на детската градина Василка Стойчева поясни, че са взети проби на всички 25 членове на колектива.

"Взети са всички мерки за дезинфекция на помещенията. Прави се сутрешен филтър на децата, които посещават детската градина. За момента те, както и персонала, са добре и нямат никакви симптоми на заболяване", обясни тя.

При отрицателни резултати заведението ще отвори врати и ще работи нормално.