Второ вътрешно отделение на болницата в Търговище е поставено под карантина заради диагностицирана с COVID-19 медицинска сестра, съобщи bTV.

До 30 август няма да бъдат приемани нови пациенти, съобщaват от Областния щаб за борба с разпространението на заразата в Търговище. За контактните в отделението е издадено предписание с противоепидемични действия. Утре проби за PCR тестове ще бъдат набрани от всички пациенти.

На 27 август ще бъде взет секрет за изследване и от здравните работници в отделението. От щаба конкретизират, че вчера освен 49-годишната медицинска сестра, в област Търговище има и още един случай на коронавирус. Заразена е и 39-годишна жена от Попово, която е била в контакт с по-рано инфектирана от същия град.

Медицинската сестра е лека клинична форма - има повишена температура, болки в гърлото, чувство на обща отпадналост. Била е на работа в отделението до деня на изследването й.

След получаване на положителен резултат от PCR теста е хоспитализирана в Инфекциозно отделение на болницата. Установени са домашните контактни - общо четирима души, взети са им проби за PCR изследване.

Жената от Попово е в добро общо състояние и не се налага да бъде хоспитализирана. Тя и установените й четирима контактни са поставени под 14- дневна карантина.

За недопускане вътреболничното разпространение на COVID-19 в МБАЛ-Търговище са предприети и допълнителни действия по съблюдаване стриктното спазване на противоепидемичните мерки.