От 1 януари 2017 г. много диспансерно болни пациенти ще се наблюдават и лекуват само от общо практикуващи лекари, които обикновено нямат нужната специалност. Пациентите ще бъдат изпращани при специалист само по личната преценка на джипито. Това алармират от пациентски организации "Заедно с теб".

В становище до медиите от неправителствената организация (НПО) изразяват тревогата си от влизащите от началото на следващата година промени в профилактичните прегледи и диспансеризацията на хронично болните пациенти.

Пораждат се притеснения, че здравето на огромни групи пациенти с масови заболявания ще бъде застрашено, тъй като ще бъдат лекувани от лекар без нужната специалност.

Промените са заложени в Наредба 8 за вида и периодичността по диспансеризация на лица над 18 години. От "Заедно с теб" са категорични, че се ограничава достъпът до специалисти на големи групи пациенти.

Джипита без нужната специалност ще лекуват хипертонична болест на сърцето, есенциална хипертония, диабет, диабетна ангиопатия, диабет с ретинопатия или катаракта, последици от мозъчно-съдови болести (инсулти), невропатична атропатия, ендокринни болести, болести на пикочно-половата система, болести на мускулите, увреждания на нервата система, диабетна полиневропатия, съдови увреждания, бъбречни заболявания, водещи до бъбречна недостатъчност и други.

От организацията обръщат внимание на това, че в случаите, в които лице над 18 години е със заболявания в един клас, но с различни кодове по Международната класификация на болестите (МКБ), диспансерното наблюдение ще се извършва изцяло от личния лекар. Това ще става независимо, че за едни заболявания той подлежи на наблюдение при лекар специалист, а при други при джипито. От неправителствената организация поставят въпроса не биха ли се гарантирали здравето и животът на пациентите, със специализирана помощ за всяко заболяване.

Пациентите предполагат, че няма да бъдат изпращани при специалист, когато това е разписано само по преценка на джипито поради финансови интереси. Те подозират получаване на средства от НЗОК за дейности и/или поради финансов интерес за изписване на определени медикаменти.

Пациентите искат да разберат защо няма да имат достъп до лекари, които са учили години наред и са практикували определена специалност. Те настояват да се върнат възможностите диспансеризираните пациенти да имат гарантирано право на минимум един преглед годишно при специалист по тяхното заболяване. Само тогава щели да са сигурни в достъпа до специализирана медицинска помощ, както и че определящи за лечението им няма да са финансови интереси.