Трета допълнителна дентална услуга вече ще се заплаща от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това става възможно благодарение на рамковия договор, който Надзорният съвет на Касата и Българският зъболекарски съюз са подписали днес.

От НЗОК поясняват, че предстои и здравният министър д-р Петър Москов да подпише Националния рамков договор (НРД) 2016 за дентални дейности. 

Припомняме, че днес Българският лекарски съюз ще вземе решение дали да подпише рамковия договор. 

Трета допълнителна дейност при възрастни пациенти – над 18-годишна възраст, се въвежда за пръв път от началото на здравното осигуряване, посочват от Касата. Тя може да бъде пломба или изваждане на зъб ще може да се осъществява от 1 септември. Това обаче щяло да става при строго определени параметри и постоянен мониторинг и контрол на изпълняваните дейности.

От НЗОК припомнят, че досега пациентите над 18-годишна възраст имаха право на до две лечебни дейности за съответната календарна година.

От публикуваното на сайта на НЗОК съобщение става ясно, че в проекта на рамковия договор има залегнали нови моменти, които са свързани с условията и реда за контрол. Контролната дейност на НЗОК по изпълнение на договорите с изпълнителите на дентална помощ е регламентирана, като правомощията на контролните органи са разширени с цел по-ефективно и целесъобразно използване на ресурсите.

Били въведени и нови видове контрол: предварителен, внезапен и последващ. Предвидена е възможност за прекратяване на договор със стоматолог, ако има отчетена неизвършена дейност.

След дълго прекъсване се възстановяват арбитражните комисии, които съвместно ще разглеждат спорни моменти от извършени проверки.

Лекарите по дентална медицина вече могат да отчитат дейността си дистанционно. Може да има и обмен на информация между лечебните заведения за извънболнична дентална помощ и РЗОК, поясняват още от Касата.

Новият НРД ще влезе в сила от 1 април.

Председателят на Надзорния съвет на НЗОК Кирил Ананиев обясни, цитиран от БТА, че за дентална помощ са предвидени 123 млн. лева. Новата дейност ще бъде осигурена с още 8 млн. лева.