Здравната вноска няма да бъде увеличена, съобщава БНР.

Проектобюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2024 г. предвижда тя да остане 8%.

Той ще бъде разискван на заседание на Надзорния съвет на НЗОК в петък.

Във финансовата рамка са заложени разходи за над 8,16 милиарда лева, или с над 1,1 милиарда повече спрямо настоящата година.

Очакват се здравноосигурителни приходи в размер на малко над 7,95 милиарда лева. От тях близо 4,9 милиарда са приходи от здравни вноски, а над 3 милиарда са трансфери за здравно осигуряване.

Здравната вноска остава 8%

Здравната вноска остава 8%

Общите разходи на Здравната каса за тази година са изчислени на стойност над 7 милиарда лева

В разчетите е отразено увеличението на минималната заплата на 933 лева от 1 януари догодина.

През 2024 г. са предвидени трансфери за над 173 милиона лева, които са за финансиране на разходите за ваксини, дейности за здравно неосигурени лица и други. Традиционно за болниците е предвиден най-големият дял от средствата в здравноосигурителните плащания - малко над 3,5 милиарда лева.

За личните лекари са предвидени над 560 милиона лева, за специализираната извънболнична помощ - 562 милиона , а за дентални дейности - близо 329 милиона лева.

За лекарства, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели са заложени общо над 2,1 милиарда лева. В това число са плащания за дейностите по отпускане на лекарствата за домашно лечение, заплащани 100% от бюджета на НЗОК за 39 милиона лева, от които се определят до 3 милиона за финансиране на аптеки в отдалечени, труднодостъпни райони или са единствен изпълнител за съответната дейност от община, както и с денонощен режим на работа.