Вариант за обхвата на новата национална детската болница, за нейните клиники и отделения, броя легла и необходимия брой медицински специалисти беше представен на работна среща от белгийско-испанския консорциум IDOM, нает от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

В срещата участваха служебният здравен министър Галя Кондева и представители на Здравната инвестиционна компания за детска болница (ЗИКДБ), на ЕИБ и Обществения съвет за изграждане на национална детска болница. Информация бе разпространена от Министерството на здравеопазването (МЗ).

Кондева заяви, че структурата на бъдещата детска болница ще бъде приета след широк експертен дебат и обществено обсъждане. "Трябва да се извърви целият път по постигане на консенсус, включително с експертните съвети и съсловните организации. Предстои докладът за структурата и капацитета на бъдещото лечебно заведение да бъде разгледан и в рамките на Комисията по здравеопазване в Народното събрание, а накрая ще бъде публикуван и на сайта на ЗИКДБ", каза още тя.

Служебният кабинет откри и кадри за Детската болница

Служебният кабинет откри и кадри за Детската болница

Специалисти има, категорична бе Галя Кондова

Участващите в срещата експерти изложиха становищата си по предложения вариант за структуриране на новата детска болница. Те отбелязаха спорните моменти и нормативните особености на българското здравеопазване по отношение на част от предложенията, базирани на чуждестранен опит. В рамките на дискусията бе обсъдено разпределението на леглата в различните отделения. Беше коментирана и нуждата от прецизиране на клиниките и преосмисляне на начините на финансиране.

Според представителите на неправителствените организации в Обществения съвет в основата дебатите трябва да бъдат поставени осъвременяването и модернизацията на сега съществуващите практики.

След пауза продължава разчистването на терена на Националната детска болница

След пауза продължава разчистването на терена на Националната детска болница

Представен е и Актуализиран линеен график за ускорено изграждане на болницата.

Борислава Габровска от представителството на ЕИБ за България обясни, че това е само първи вариант на доклада. Тя увери, че работата по него ще продължи, докато бъдат отразени всички становища и се постигне консенсус. От IDOM обещаха, че това няма да доведе до забавяне на следващите доклади - Функционална програма и Обхват на оборудването.

Директорът на Здравната инвестиционна компания за детска болница Влатко Глигоров посочи, че паралелно с работата по стратегическите документи продължават и разчистването на терена и подготовката за следващите етапи.