Министърът на здравеопазването Галя Кондева освободи директора на УМБАЛ "Лозенец" д-р Христо Стоянов. Това съобщиха от пресцентъра на МЗ.

До уволнението се стигна след извършен одит в лечебното заведение, който показал редица тежки нарушения. Констатирано е, че болницата е в лошо финансово състояние. Лечебното заведение е увеличило значително задължението си при управлението на д-р Христо Стоянов.

Здравното министерство посочва, че в края на 2022 г. натрупаната загуба на лечебното заведение от минали години е в размер на 39 858 000 лв. Година по-късно загубата вече е в размер на 71 935 000 лв., а към 31 март т.г. то е 94 303 000 лв.

Към края на 2023 г., съгласно счетоводния баланс на лечебното заведение, задълженията на дружеството са в общ размер на 25 841 000 лв., което е увеличение с 51,59% спрямо предходната година. Стойността на задълженията продължава да нараства и от началото на тази година, като в края на първото тримесечие УМБАЛ "Лозенец" има 28 047 000 лв. дългове. Най-голям процент от тях са към доставчици. Констатирано е и значително натрупване на задължения към персонала на лечебното заведение.

Министерството на здравеопазването отбелязва, че в същото време изпълнителният директор е допуснал разходване на "представителни разходи" за сметка на болницата в размер на 78 688,44 лв. В хода на проверката е установено, че част от тези средства са разходвани за новогодишно тържество.

За временно изпълняващ длъжността директор на УМБАЛ "Лозенец" е назначена д-р Олга Мицова - Масларова. Тя е специалист по вътрешни болести и кардиология и е част от екипа на Клиниката по кардиология и Многопрофилна клиника на УМБАЛ "Лозенец" от 1991 г до 2023 г. В периода от 2019 г. до 2021 г. е заместник-председател на Съвета на директорите на университетската болница. От 2023 г. е част от екипа специалисти на ДКЦ "Софиямед". Д-р Мицова ще изпълнява длъжността директор до провеждане на конкурс.

Галя Кондева уволни директора на "Здравната инвестиционна компания за детска болница"

Галя Кондева уволни директора на "Здравната инвестиционна компания за детска болница"

Установени са редица нарушения