Около 30 на 100 000 е честотата на новооткритите болни от туберкулоза.

Това е спад в сравнение с предишни години, заяви доктор Васил Шишков от Клиниката по белодробни болести към ВМА пред News.bg. След като досега имаше едно трайно намаляване, първо спад от 90-те години и след това тенденция за нарастване, последните години бележат трайна тенденция за намаляване на честотата на заболеваемост, която не е скокообразна, бавно намалява, изтъкна той. Здравословният начин на живот се оказва превантивна мярка срещу заболяването.

Така нареченият здравословен начин на живот е най-добрата превенция срещу инфекцията с туберкулоза, рационално хранене, добра хигиена, съветва доктор Шишков.

Лечението на туберкулозата протича в две фази. "Минимумът на лечение на активна туберкулоза е шест месеца за начално лечение. При рецидиви и особени органни локализации това лечение може да продължи по-дълго, включително и до една година", каза доктор Шишков.

"Лечението на резистентните форми може да протече и в рамките на две години. Обикновено пациентите се нуждаят от болнично лечение в началния етап, когато те са по-често бацилоотделители или заразни за околните. Това лечение е добре да продължи в болницата, докато техните храчки станат стерилни и не са опасни за околните", категоричен е той. Докторът препоръчва да не се спира лечение въпреки първите признаци на подобрение.

"Тук се крие един от рисковете, защото при старта на терапията обикновено болните в рамките на една-две до три седмици имат подобрение и някои от тях могат да спрат преждевременно лечението, което е изключително неблагоприятно с оглед на развитието на резистентност и на непълното излекуване", обясни доктор Шишков.

Оказва се, че туберкулозата не е болест на социално слабите и бедните, както се считаше до скоро. Непълноценното хранене, злоупотребата с алкохол и дрога остават ключови фактори за развитие на болестта.