Има достатъчно налични количества ваксини в страната, регулярно се извършват доставките от всички производители. "Зелените коридори" за ваксинация могат да продължат да функционират. В това увери директорът на Изпълнителната агенция по лекарства Богдан Кирилов по повод пристигането на още 273 780 дози от ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech.

Тази седмица се очакват още ваксини: на 12 май - 12 000 дози от ваксината на "Янсен", на 13 май - 36 000 дози от ваксината на "Модерна" и 45 600 от ваксината на "Астра Зенека".

От днес започна имунизацията и на хората, записали се в информационния портал. Може да се избира предпочитана ваксина, като най-желаната ваксина е тази на Pfizer/BioNTech. Към момента има достатъчно количества ваксини, за да могат да продължат "зелените коридори" и всички лица, които искат да получат ваксина, да се възползват, подчерта Кирилов.

Не се обсъжда ваксината на "Янсен" (общо 26 400 дози към момента и преди доставките) да бъде пускана в "зелените коридори" за имунизация. Ваксината ще бъда насочена към хората, заети в туристическия бранш.

От началото на месец май досега около 125 000 души са преминали през имунизация, голяма част от тях са през "зелените коридори". Има достатъчно налични количества в страната, регулярно се извършват доставките от всички производители, увери още Кирилов.

Европейската агенция по лекарства полага усилия да подпомогне производителите, за да се увеличи производствения капацитет. На европейско ниво се обсъждат възможности, когато има излишък на ваксини, да бъдат прилагани механизми на даряване на ваксините и препродажба, обясни Кирилов. По думите му 50% от количествата, които се доставят, се разпределят към общопрактикуващите лекари. Регулярността на доставките ще даде по-голяма предвидимост както за личните лекари, така и за служителите на РЗИ, увери Богдан Кирилов.

Постигнатото споразумение от ЕК с лидерите на държавите и компанията производител реално се случва, доволен е Кирилов. За второто тримесечие се очакват около 5.5 млн. дози ваксини, като Кирилов се надява тези доставки да бъдат извършени. Около 420 000 дози се очакват от ваксината на "Модерна". Само за май доставките са около 2 млн. от четирите ваксини, а за юни се очакват 2.5 млн. дози ваксини.