Зелените сертификати в България не работят. Такава позиция изрази пред БНТ пулмологът д-р Александър Симидчиев.

"Във всички държави, където те се прилагат както трябва, тези сертификати са ефективна мярка да възстановят част от социалните активности и да можем да се върнем към една нова нормалност. Това, което се случва, е, че когато ние говорим за тях като дискриминация, като липса на права, затваряне и т.н. хората масово са против тях и те реално не могат да работят", коментира той.

В България хората започват да търсят начин как да се снабдят със сертификат, без да са сертифицирани, тоест да прецакат системата, подчерта Симидчиев. По думите му мерките не се спазват, а разширяването на правата на част от хората се е превърнало в разделителна линия.

"Средата е някакъв баланс между локдауна и пълната свободия. Само че той трябва да бъде направен на базата на ясни критерии - кои са хората, които най-малко биха били увредени от това, кои са хората, които не носят риск за останалата част от обществото", допълва лекарят.

Симидчиев е на мнение, че зеленият сертификат балансира между двете крайности и не е дискриминация или ограничителна мярка, защото позволява да се съхрани мобилността.

По думите му лекарите в болниците са "отвъд предела на силите си просто защото едни хора решават, че може да не се съобразим с елементарни научни правила".

"Това не е обикновено грипче. Това е тежка респираторна инфекция, която отнася огромни количества хора, които иначе щяха да останат и да живеят. В България има 10-15 пъти по-висока степен загиване на хора", уточни той.

Александър Симидчиев очаква Делтакрон и у нас

Александър Симидчиев очаква Делтакрон и у нас

Все още не може да се каже как протича Омикрон в България