Жена с много рядка анатомична малформация роди здраво момиченце с цезарово сечение. Раждането бе в СБАЛАГ "Майчин дом", съобщиха от болницата.

Случаят на 26-годишната жена е уникален за медицинската практика не само у нас, но и в света. Младата жена е с две матки, две маточни шийки, две влагалища и липсващ бъбрек.

През 2018 година родилката днес е диагностицирана с инвазивен карцином на едната маточна шийка. Още тогава лечението й е поето от високоспециализирания екип в СБАЛАГ "Майчин дом", в който участват доц. Божидар Славчев, проф. Иван Костов и д-р Наталия Петракиева.

Направена й е ексклузивна операция за радикално отстраняване на маточните шийки, лимфна дисекция и поставяне на абдоминален серклаж, като същевременно се съхранява детеродната функция на жената. Лечението й преминава успешно и в началото на тази година забременява.

Екипът, който вече две години следи пациентката, направи днес, в 33-та гестационна седмица на бременността цезарово сечение. Операцията е успешна. Майката и бебето са в добро състояние.