Абсурден случай - жена не знае къде е в статистиката за Ковид-19 - дали е сред заразените, оздравелите или починалите. Тя е имала два положителни теста, но дали е била регистрирана - тук мненията се разминават, отбелязва БНТ.

В края на миналия месец екип на Спешна помощ я посещава и с бърз тест доказва, че е заразена. Личният лекар на жената обаче я съветва да си направи още един тест в ковид зона, тъй като първият не е отчетен от системата.

Така, очевидно вече доказано заразена, жената отива до поликлиниката и отново доказва, че има положителен тест.

Прибира се вкъщи, за да изкара карантината си и днес в предпоследния ден на изолация се оказва, че тя продължава да не фигурира в системата. Това я поставя пред невъзможност да си изкара и сертификат, и болничен, с който да оправдае отсъствието си.

Опитва се да се свърже с РЗИ, където по нейния разказ, я посрещат с новината, че не е регистрирана, защото е починала. Това е нейната версия. Според версията на Столичната здравна инспекция, нито едно от тези неща не отговаря на истината.

Засега ситуацията остава дума срещу дума.

Връщаме седмица назад. 4-ти февруари и данните за ковид - заразени, оздравели и починали. Днес Мирослава разбира, че една от починалите в статистиката.

Не знам вече към кои бройки съм - към оздравелите, към заболелите или към починалите...

В края на карантината си Мирослава разбира от личната си лекарка, че изобщо не е регистрирана в системата, която следи ковид-случаите. И отива в РЗИ.

18,3% е смъртността от КОВИД в болниците през 2021 г

18,3% е смъртността от КОВИД в болниците през 2021 г

Има леко повишение в сравнение с 2020 г.

Първо казаха, че лицето е починало. Казвам: Кое лице е починало? И тя казва моето ЕГН и моето име, че аз съм починала. "Тя затова не е вкарана в регистъра, защото е починала". Викам "няма как да е регистрирано лицето, при положение, че съм аз". Никакви документи не ми е дала да чета за починало лице. Каза, че лицето е починало на 3.02, аз питах от какво е починало, тя каза от ковид. Прибраха се три жени в стаята, затвориха се - какво обсъждаха, защо обсъждаха - между 10 и 15 минути, разказва Мирослава.

От РЗИ пък категорично заявяват, че нито за момент Мирослава не е фигурирала като починала в системата. Подчертават, че поддръжката на тази система не е тяхна работа, но Мирослава е регистрирана с Ковид още при първия положителен тест.

Това обаче се разминава с информацията на управителя на ДКЦ-то, който казва, че чак след втория тест, Мирослава е поставена под карантина.

Над 95 000 дози ваксина срещу ковид са поставени за 7 месеца

Над 95 000 дози ваксина срещу ковид са поставени за 7 месеца

През празничните дни пунктовете няма да работят

Министерството на здравеопазването също реагира на сигнала - от там казаха, че ще проверят случая. От РЗИ София обаче подчертават, че с днешното си ходене до Инспекцията, Мирослава е нарушила карантината си.

Тя твърди, че друга връзка със служителите на РЗИ не успяла да осъществи.