Високо е доверието към личните лекари и лекарите специалисти. Това сочи представително проучване на агенция ЕСТАТ, представено по време на кампания на тема "Животът със злокачествени заболявания на кръвта е възможен".

20% от хората казват, че имат доверие на практикуващите алтернативна медицина, обясни Йоана Ангелова от агенция ЕСТАТ. Само 10% от хората знаят, че злокачествените заболявания на кръвта са лечими. Малка част от хората знаят, че заболяванията могат да се лекуват. 40% от хората знаят, че хематологът е човекът, който лекува заболявания на кръвта, подчерта тя.

Повечето хора не свързват някои симптоми със злокачественото заболяване на кръвта. В малките населени места само 9% вярват, ще могат да намерят социализирана помощ. Болшинството не вярва, че клиничното изпитване е вариант за лечение.

Професор Жанет Грудева обясни кои са най-честите симптоми - те са нетипични. Изразена уморяемост, загуба на тегло, лесно кървене, обилно нощно изпотяване, поява на увеличени лимфни възли, отоци, сърбеж по кожата, костни или ставни болки са сред най-често срещаните симптоми.

Половината жени в детеродна възраст не подозират, че имат железен дефицит

Половината жени в детеродна възраст не подозират, че имат железен дефицит

Анемията е една от най-често срещаните болести на кръвта

Според 65% от населението заболяването на кръвта е смъртоносно. По мнението й вече може да се говори за лечение на онкохематологичните заболявания.

Злокачествените заболявания на кръвта не можем да наречем смъртна присъда, отсече професор Грудева.

Професор Маргарита Генова посочи, че над 70% от пациентите със злокачествените заболявания на кръвта имат повече от петгодишна преживеямост. Точната диагноза е много важна при новите таргетни терапии. Професор Константинов от клиниката по детска клинична хематология и онкология, УМБАЛ "Царица Йоана"-ИСУЛ, очерта, че при децата има много заболявания. Някои от тези заболявания изобщо не се срещат при възрастните, изтъкна той. По думите му има огромен скок в лечението на някои заболявания.