600 сателита на Starlink вече гравитират над земята, което означава, че остават още 11 400 апарата, които в близко бъдеще трябва да излязат в орбита, като част от първоначалния план на Илон Мъск.

Starlink, Илон Мъск и как ще се свързваме с интернет сателитите

Как ще се свързваме с интернет сателитите на Мъск

Ще ни е нужна "летяща чиния"

Броят им може да надмине 20 000, ако съдим по разрешителните, които милиардерът и SpaceX поискаха от FCC миналата година.

Големият въпрос обаче е колко точно бърз е интернетът, идващ от космоса.

Наскоро в Reddit се появиха постове от различни потребители, участващи в бета тестовете на активните Starlink сателити, които хвърлят малко светлина върху темата.

Снимка 492368

Източник: Reddit

Споделените изображения, получени с помощта на платформата на speedtest.net, разкриват, че към момента сателитите на Starlink доставят скорост от 11Mbps до 60Mbps и латентност от 31ms до 94ms.

Показателите са сходни на тези на домашния интернет, с който повечето от нас са свикнали като скорост и качество, но истината е, че Starlink все още не оперират в пълния си потенциал.

Снимка 452548

Източник: YouTube / tamekich

По думите на Мъск сателитите ще бъдат допълнително нагласяни и настройвани, когато бройката от 12 000 летателни апарата е достигната. Тогава скоростта на връзката за всеки потребител ще достига скорост на сваляне от до 1Gbps.

Starlink, Heavens-Above и как можем да видим сателитите на Илон Мъск

Как да видим Starlink сателитите на Мъск

Това приложение ни помага да го направим

Важно е да отбележим, че всички, които имат достъп до бета тестовете на Starlink, са под споразумение за неразпространяване на информация, което им пречи да разкрият повече за новия интернет.