Няма стопанин, който да не се е сблъсквал с "раздаването" на целувки от страна на домашния любимец. И под домашен любимец имаме предвид куче, не че папагалите не са любвеобилни, но все пак да уточним.

Близането на кучето е жест, с който то ни дава много информация. Понякога ще го направи, за да ни изрази любовта си, друг път в знак на подкрепа, а в някои случаи и защото има проблем, пишат от Hola.

Любящата целувка

Близането на кучета е еквивалентно на ласките и любовните целувки на хората. Това са признаци на обич, с които нашето космато приятелче използва езика си, за да демонстрира уважението, което изпитва към нас.

За кучето облизването на един от най-важните сигнали, с които изразява цялата любов, която иска да ни предаде.

Снимка 371584

Източник: iStock

Облизването е и начин на изследване и разпознаване. Чрез езика кучето свързва и открива обкръжението си, което включва и наша милост.

Подкрепата

Според изследване, проведено в Катедрата по психология в Лондонския университет, кучето е чувствително към тъгата и дискомфорта и отговаря на тези емоции, като ги разграничава от другите. В резултат на това то реагира по различен начин на радостта и на болката на човек.

Снимка 371585

Източник: iStock

Следователно четириногото ни другарче е в състояние да ни съчувства и отчасти да усеща какво изпитваме. Това означава, че облизването понякога е в резултат на емоционална подкрепа, която ни оказва.

Опасната страна на близането

Когато облизването става натрапчиво или не спира, може да е симптом на скука, самота или болка. Някои кучета ближат толкова много (не само стопаните си, а всичко наоколо), че в крайна сметка се нараняват. 

Как кучетата избират своя любим човек

Как кучетата избират своя любим човек

4 фактора от огромно значение

Може би кучето ни трябва да прекарва повече време с нас или да играем по-дълго с него. Не е необходимо да са сложни неща. Просто да направим по-дълги разходките, да променим маршрутите и да се възползваме от всеки повод, който ни позволява да се разходим с него в провинцията.

Снимка 371586

Източник: iStock

И да не забравяме, че диетата също е от значение. Яденето на една и съща храна може да накара домашния любимец да ближе много, затова трябва да се опитаме да въведем вариации в диетата, подходящи за нуждите на кучето.

DayCare "Добро хрумване" - първата кучешка градина в София

Първата кучешка градина в София

Къде да оставим кучето си, докато сме заети или на работа