Загубите на Украйна от през двата месеца на войната вече възлизат на около 1 трилион долара. Това съобщи Олег Устенко, съветник на президента на Украйна по икономическите въпроси, цитиран от УНИАН.

"През първата седмица от войната, загубите ни бяха някъде около 100 милиарда долара. Това е, което беше унищожено от руските нашественици. Ясно е, че тази сума буквално се увеличаваше всеки ден, всеки ден агресорът унищожаваше нашата инфраструктура, унищожаваше жилищата на нашите граждани, унищожаваше всичко, което можеше да бъде унищожено от техните собствени и въздушни удари и просто чрез пускане на бомби и всичко, което направиха. Украйна трябва да бъде компенсирана от Руската федерация веднага след нашата победа", каза Устенко.

Украйна предлага преговори с Русия до "Азовстал" в Мариупол

Украйна предлага преговори с Русия до "Азовстал" в Мариупол

По-рано днес според Киев, руските сили са възобновили въздушните удари по металургичния завод

Той отбеляза, че в Русия има пълно разбиране, че ще трябва да компенсират всички загуби за Украйна и затова най-близкото обкръжение на президента Владимир Путин се опита бързо да скрие личното си състояние, но това е невъзможно в съвременния свят. Според него тези милиарди долари, които са били скрити, са просто "айсберг", а няколко работни групи вече работят за търсене на руски активи.

Устенко отбеляза, че според различни оценки тяхната сума е повече от 1,5 трилиона долара.

Той подчерта, че процесът на получаване на компенсация от Русия за възстановяването на Украйна няма да е дълъг.

1 трилион долара са общите загуби на Украйна от началото на войната

1 трилион долара са общите загуби на Украйна от началото на войната

Това заяви украинският премиер

Както УНИАН съобщи по-рано, Олег Устенко, съветник на президента на Украйна по икономическите въпроси, е уверен, че Украйна ще получи необходимото финансиране от 7 милиарда долара на месец за покриване на първостепенните разходи за държавния бюджет.