70 000 хиляди души се събраха в центъра на Атина в знак на протест срещу новия законопроект, предвиждащ допълнителни мерки за съкращаване на бюджетните разходи.

Над 3000 полицейски служители са ангажирани с осигуряване реда в гръцката столица. Още от сутринта те блокираха центъра на града. Отцепен е не само центърът, но и други главни улици на Атина.

Пред сградата на парламента на площад Синтагма е изграден кордон от полицейски автобуси с решетки на прозорците. Затворени са двете метростанции, разположени в районите около сградата на парламента.

Очаквано се стигна и до сблъсъци между полиция и демонстранти пред парламента в Атина. Наложило се е полицията да използва сълзотворен газ, след като служители на реда са били атакувани с коктейли „Молотов". Около 200 младежи се опитали да преминат през металните ограждения около парламента.

Най-малко седем души са пострадали при сблъсъците в Атина. Сред ранените има петима полицейски служители и двама демонстранти. Всички пострадали са хоспитализирани.

Полицейски служител е бил пребит с метални прътове, а служебното му оръжие е било откраднато.

Сблъсъци между полицаи и анархисти с черни маски има в редица централни райони на Атина.

Засилено е полицейското присъствие в районите около посолствата и правителствените сгради.

Според двата най-големи профсъюза започналата 48-часова общонационална стачка ще се е една от най-мащабните демонстрации, организирани досега в защита интересите на работещите в държавния и частния сектор. Демонстрантите се опълчват срещу готвените мерки за съкращаване на заплати и пенсии в очакване на поредния транш на кредиторите от ЕС и МВФ. Съкращенията трябва да бъдат гласувани от гръцкия парламент утре.

По данни на полицията общо около 125 000 души в цялата страна са се включили в протестна акция срещу новите съкращения на бюджетните разходи.

В Атина, както и в други градове в страната са затворени държавните учреждения, банките, университетите и училищата. Спрени са полетите, фериботите също не пътуват. Междувременно стана ясно, че авиодиспечерите са съкратили своята стачка от 48 до 12 часа.

Стачкуващите журналисти от държавните медии продължиха петдневната си стачка с още два дни. Повече кафета и магазини в столицата също са затворени.

Ние провеждаме ден на нулев оборот и нулеви доходи за държавата под формата на данъци, заяви пред РИА Новости представител от Конфедерацията на гръцките търговци.

Повечето от собствениците на магазини са ги затворили, тъй като се опасяват от безпорядъци и нападения от страна на демонстрантите. През май 2010 година трима души загинаха, когато по време на стачка беше атакуван банков клон.

В онези части на Атина, където провеждането на стачки е рядкост, представителите на бизнеса са отишли на работа. „Аз днес работя и смятам, че гръцкото общество трябва да преосмисли своето отношение и стачките", заяви собственик на малка пекарна в гръцката столица.