Ръководителят на Националната полиция на Украйна Иван Виховски заяви, че украинските и германските правоприлагащи органи са установили местонахождението на 161 деца, които са били принудително изведени от руските власти, пише руската служба на BBC.

Тези деца "са издирвани като принудително преместени във временно окупирани територии или депортирани в Руската федерация и Беларус", каза Виховски, без да дава повече подробности.

През 2023 г. Международният наказателен съд издаде заповеди за арест на руския президент Владимир Путин и руския комисар по правата на децата Мария Лвова-Белова по подозрение за незаконно депортиране на украински деца.

Според украинските власти след началото на пълномащабната руска война повече от 19 хиляди деца са били отведени в Русия.

Освен това, според екипа на Американската обсерватория за конфликти, още около 10-12 хиляди украински деца са били отведени във ваканционни лагери и други институции в Русия и окупирания Крим, където са били подложени на идеологическа индоктринация.

Москва праща депортирани украински деца във военни лагери в Беларус

Москва праща депортирани украински деца във военни лагери в Беларус

Над 2400 украински деца на възраст от 6 до 17 години са били депортирани в Беларус